Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Turné i skolor ska få ungdomar att fimpa ciggen

Kan berättelser om barnarbete på tobaksplantage få ungdomar att avstå från rökning? Det tror organisatinen A non smoking generation som besökte Korsbackaskolan i Kävlinge på tisdagen.

Sofie Wernborg och Victoria Christensson från A non smoking generation besöker Korsbackaskolan i Kävlinge.Bild: Sally Wahlstedt
– Nu tänkte jag att vi ska köra en handuppräckning. Räck upp handen om ni hört de här sakerna innan. Okej?
Åttondeklassarna i den fullsatta aulan hummar jakande till svar.
– Rökning dödar.
Alla i salen räcker upp handen. Föreläsaren Victoria Christiansson fortsätter med nya påståenden: rökning kan orsaka lungcancer, snus ger dåliga tänder. Elevernas händer åker gång på gång upp i luften.
– Det verkar som att ni har ganska bra koll på hälsoeffekterna av rökning. Vilken tur då att det inte är det vi ska prata om idag, säger Victoria Christiansson.
”Vi är ju ute och föreläser om det här på heltid. Det är jättehäftigt och jättekul. Det bästa är att vi får träffa så många ungdomar runt om i Sverige”, säger Sofie Wernborg när hon och Victoria Christensson förbereder sig för dagens föreläsning.Bild: Sally Wahlstedt
Under tisdagen besökte hon och kollegan Sofie Wernborg Korsbackaskolan med A non smoking generations föreläsning Tobaksbarn. Föreläsningen är ett samarbete med SIDA och fokuserar på barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden som förekommer inom tobaksindustrin. Under våren turnerar föreläsningen på högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige.
Victoria Christiansson och Sofie Wernborg tror att informationen om tobaksindustrins smutsiga baksida kan ha större effekt än bara information om hälsorisker.
– Många ungdomar idag är väldigt engagerade. Jag tror att det här är en ögonöpppnare, säger Victoria Christiansson.
Kan en enda förläsning få ungdomar att ta avstånd från rökning?
– Det verkar faktiskt så. Vi träffade nyss en kille som jobbar här på skolan som sade ”jag såg den här föreläsningen för tre år sedan. Det var den som fick mig att sluta röka,” säger Victoria Christiansson.
70 procent av deltagarna är motiverade att avstå från rökning efter att ha lyssnat på föreläsningen Tobaksbarn, enligt en undersökning som A non smoking generation gjort. Framgångsreceptet tror Sofie Wernborg är föreläsningens upplägg.
– Vi försöker göra föreläsningen så effektiv som möjligt. Den innehåller tre teaterstycken, film och är väldigt interaktiv, säger hon.
Tova Arinder och Elsa Sadrijaj sgår i klass 8c på Korsbackaskolan.Bild: Sally Wahlstedt
Tova Arinder och Elsa Sadrijaj går i klass 8c på Korsbackaskolan och sitter i publiken under tisdagens föreläsning.
– Jag röker inte och tänker aldrig börja, säger Elsa Sadrijaj.
Tova Arinder röker inte heller själv. Men de har båda två vänner och bekanta som gör det. På skolan är det ganska många som röker men majoriteten av dem går i nian, menar de.
– Många får nog en tankeställare av det här. Jag tror inte så många vet om det här, säger Tova Arinder.
Vill du läsa fler nyheter från Kävlinge kommun? Gilla "Här i Kävlinge" på Facebook.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen