Malmö

Olle Lönnaeus: Våldet som gror i den svarta myllan

När polisen är i kris och en mordvåg sköljer över landet måste alla medborgare ta sitt ansvar.
Så lyder regeringens strategi mot den grova kriminaliteten.
Fråga: Kan den som bara tar en svarttaxi, köper falafel utan kvitto eller klipper sig för en femtiolapp ha skuld i att en ung man skjuts ihjäl på Möllevångstorget i Malmö?
Regeringens svar: Ja. Indirekt. Ty allt hänger ihop.
Blodet efter en ung man som sköts ihjäl på Möllevångstorget.Bild: Patrick Persson
På tisdagen meddelade Skatteverket att man ska specialgranska fjorton särskilt brottsutsatta bostadsområden i landet. De har tidigare identifierats av NOA, polisens nationella operativa avdelning. I Malmö är det Herrgården och Södra Sofielund med Seved. Områden som präglas av kriminalitet och av att polisen har svårt att att arbeta där, antingen för att folk är rädda eller känner en misstro mot myndigheter.
Tanken är att hitta verksamheter som drar in svarta pengar – och beskatta dem. Städföretag. Byggfirmor. Livsmedelsgrossister. Restauranger. Frisörsalonger. På så sätt hoppas man strypa finansieringen av annan brottslig verksamhet.
Att andra myndigheter än polis och åklagare tar del i kampen mot kriminaliteten är inte helt nytt. Men det är tydligt att regeringen med inrikesminister Anders Ygeman i spetsen vill lägga en ny tyngd vid allas ansvar.
Skälet är – bland annat – poliskrisen.
Under en följd av år har polisens förmåga att klara upp brott försämrats. Andelen lösta brott har rasat från 18 till 14 procent och fortsätter att falla.
Gängkriminaliteten har blivit våldsammare. Bara Malmö har drabbats av ett drygt dussin mord det senaste året. Över hundra skjutningar och mordförsök. Nästan lika illa är det i utsatta områden i Göteborg och Stockholm.
Runt om i landet vittnar poliser om hur man tappat greppet. Frustration, i kombination med en pressad omorganisation, har lett till massavhopp. Regeringen lovar fler poliser – men de tar tid att utbilda.
"Vi klarar inte det här ensamma", medgav rikspolischefen Dan Eliasson i höstas.
Nej, svarar regeringen. Polisen ska inte behöva stå ensam. Alla - myndigheter och medborgare – måste ta sitt ansvar.
Nyligen berättade HD och Sydsvenskan om hur Skattverket upptaxerat över hundra personer efter misstankar från Säpo om att de finansierat terrorism.
Kronofogden har inlett ett allt tätare samarbete med polisen i jakten på grov och organiserad brottslighet.
Och när Anders Ygeman på måndagen var i Malmö – inbjuden till "Samling för ett tryggare Malmö" – diskuterade han och kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh hur kommunerna kan få vassare vapen att förebygga rekrytering till gängkriminalitet.
Tanken är att socialförvaltningarna på ett tidigare stadium än i dag ska kunna gå in med tvingande åtgärder i en familj där ett barn är på glid.
Men även om regeringen lagstiftar om hårdare straff (trettio straffskärpningar har gjorts) och alla myndigheter och kommuner ställer upp bakom polisen – så räcker det inte.
Kampen mot kriminaliteten hänger även på oss, är regeringens budskap.
Vanliga medborgare, rik som fattig.
På dig och på mig.
Var och en som tar en svarttaxi, köper en oskattad falafel eller låter klippa håret orimligt billigt – eller drar i sig en joint eller "en lina kokain" – "göder", med Anders Ygemans ord, den grova och organiserade brottsligheten.
Därför är regeringens nya budskap till medborgarna: Det är i den svarta myllan som våldet gror.
Läs alla artiklar om: Skjutningar i Malmö 2017
Gå till toppen