Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allan Widman (L) kräver förbud mot skottsäkra västar

Liberalerna vill göra det kriminellt att bära skyddsväst på gator och torg. Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) ska ett förbud minska det grova våldet.
Men för bara några veckor sen räddade skyddsvästen sannolikt livet på en 18-åring i Malmö.

Allan Widman (L).Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Enligt polisen har det blivit allt vanligare att unga kriminella inte bara är beväpnade, utan också bär skyddsväst på stan.
Nu vill Liberalerna förbjuda det.
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman har skrivit en motion till riksdagen där han kräver att det blir straffbart för privatpersoner att gå omkring i skyddsväst – som klassas som krigsmateriel – på allmän plats.
Widman tror att skyddsvästarna bidrar till att trappa upp våldsnivån i samhället – och att ett förbud kan sänka den.
– Det ligger nära till hands att tro att den känsla av personlig trygghet som bärande av skyddsväst ger medverkar till att sänka tröskeln för användande av grovt våld, framhåller han.
Enligt Widman finns förbud mot skyddsväst i flera andra europeiska länder.
I Sverige finns regler om tillståndsplikt för produktion, införsel och utförsel av krigsmateriel till landet. Däremot är det fritt fram för vem som helst att inneha och bära skyddsväst.
I en artikel i HD och Sydsvenskan i januari berättade innehavare av ett par företag som säljer skyddsvästar i Malmö att de får besök av unga män som vill köpa. Det finns också en stor andrahandsmarknad.
Läs också Allt fler yngre kriminella bär skyddsvästar
I samband med det senaste årets våg av mord och skottlossning i Malmö har det blivit allt tydligare att gängkriminella ofta känner sig hotade och går omkring med skyddsväst under jackan.
Skyddsväst.Bild: Thommy Nyhlén
I det enskilda fallet kan strategin fungera. I januari stapplade en 18-åring in i en livesmedelsbutik vid Munkhättegatan och ropade på hjälp. Han var träffad av flera skott i benen och nedre delen av kroppen. Men en kula, som hade kunnat vara dödlig, hade fastnat i hans skyddsväst.
Regeringen har genomfört en lång rad lagskärpningar för att få bukt med den grova brottsligheten.
När inrikesminister Anders Ygeman (S) var i Malmö på måndagen redogjorde han för ett trettiotal nya förslag, bland annat hårdare straff för en rad brott.
Regeringen förbereder fler nya åtgärder. Bland annat ska polisen få möjlighet att avläsa misstänkta brottslingars krypterade kommunikation på exempelvis Viber och Skype. Mer kameraövervakning ska införas. Och ”smartare påföljder” som husarrest med elektronisk fotboja.
Allianspartierna och framförallt Liberalerna vill gå fram ännu snabbare och ännu hårdare.
Nyligen lade regeringen fram en proposition om skärpt straff för olovlig hantering av explosiva varor – däribland handgranater.
Den kom efter en våg av handgranatsattacker, inte minst i Malmö.
– Handgranater är lika farliga som skjutvapen. Straffet bör därför vara likställt med straffen för skjutvapen, sa Anders Ygeman.
Enligt de nya reglerna höjs minimistraffet för grovt brott till ett års fängelse. Vid synnerligen grova fall ska man kunna dömas till sex års fängelse.
– Vi välkomnar regeringens förslag, men tycker inte att det går tillräckligt långt, säger Allan Widman.
Liberalerna kräver att minimistraffet ska höjas till två års fängelse. Då skulle polisen regelmässigt få möjlighet att sätta in tvångsmedel – telefonavlyssning – mot personer som misstänks vara beväpnade med handgranater.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen