Inpå livet

Det sa bara klick – på ett Instagramkonto

Första gången Helena Kulle och Jessica Brewald Kulle träffades kände de varandra väl. Då hade de redan dejtat i flera veckor - via Skype. Allt började med en gillamarkering på Instagram.

Allt kändes rätt när Helena Kulle och Jessica Brewald Kulle träffades för tre och ett halvt år sedan - och den känslan har bara förstärkts. "Vi har turen att älska varandras sällskap. Det är rena döden att vara hemma när Jessica inte är här”, säger Helena Kulle.Bild: Tom Wall
KATTARP
Egentligen hade de redan spanat in varandra. Helena Kulle, 39, och Jessica Brewald Kulle, 28, var väl medvetna om varandras existens fem-sex år innan de till slut sa hej för första gången.
– Jag jobbade på Espresso House, där Helena var stammis, och vi tränade på samma gym, så vi hade sett varandra. Men båda hade andra förhållanden, så vi pratade aldrig, berättar Jessica Brewald Kulle.
Först sommaren 2013, när Jessica Brewald Kulle jobbade på en semesteranläggning i Grekland, fick de kontakt.
"Men herregud, det är ju hon", tänkte jag. "Vad ska jag göra nu?"
– Utan att veta om det hade vi kompisar som kände varandra. Min kompis frågade Jessicas kompis om hon inte kunde hjälpa till att hitta en tjej åt mig, berättar Helena Kulle.
– Jag trivdes bra med att vara singel och var inte alls intresserad av ett förhållande. Dessutom tyckte jag att Jessica var alldeles för ung. Men efter en veckas övertalning gick jag med på att titta på en bild på hennes Instagram. Jag kände igen henne direkt. "Men herregud, det är ju hon", tänkte jag. "Vad ska jag göra nu?"
”Vi älskar att bara hänga med varandra. Ofta lagar vi mat tillsammans, eller spelar spel”, säger Jessica Brewald Kulle.Bild: Tom Wall
Till slut bestämde hon sig för att lajka en av bilderna.
– Jag vågade inte välja en selfie, så jag tog en bild av en hög med papperstussar.
Läs mer:Hjärnan rymmer kärlekens kemi
Några minuter senare gick Jessica Brewald Kulle in på sitt konto i Grekland.
– Jag brukar aldrig kolla vem som har gillat mina bilder, men den här gången gjorde jag det - kanske för att se vem som hade lajkat just den bilden. Sen tänkte jag "Men herregud, det är ju hon". Jag skrev ett direktmeddelande, och sen snurrade det på.
På söndagen kom hon hem till mig. Sedan gick hon aldrig därifrån.
Efter ett dygns oavbrutet chattande ringde hon upp.
– "Hej, jag ville bara höra din röst", sa jag. Men Helena var jätteblyg och sa knappt någonting. Till sist föreslog jag att jag skulle messa henne stället. "Okej", sa hon och lade på. Sedan fortsatte vi messa ett tag, tills Helena hade slappnat av. Efter några dagar hade vi vår första dejt, på Skype.
Sommaren 2015 blev Helena Kulle och Jessica Brewald Kulle fru och fru.Bild: Tom Wall
Att göra resan från nyfikenhet och attraktion till djup förälskelse utan att kunna träffas kan verka svårt. Men mellan Helena Kulle och Jessica Brewald Kulle var avståndet inget hinder.
– Det var nog på många sätt en fördel att vi inte kunde träffas "på riktigt", säger Helena Kulle.
– Det fanns inget som distraherade, vi kunde inte röra varandra eller göra någonting tillsammans - det enda vi kunde göra var att prata. Och vi lärde känna varandra väldigt väl. Det blev mer än en blixtförälskelse, mycket djupare.
Vi kom överens om att vi måste välja: antingen är vi öppna och vågar lita på varandra, eller så väljer vi rädslan och lägger ner alltihop.
Flera veckor senare, i september 2013, möttes de för första gången i verkliga livet.
– Jessica ringde redan när hon var halvvägs över Öresundsbron. Det slutade med att jag åkte över till hennes mamma och styvpappa för att träffa henne samma kväll. Dagen därpå träffade Jessica sin mormor, och på söndagen kom hon hem till mig. Sedan gick hon aldrig därifrån, berättar Helena Kulle.
Läs mer:Antropolog: Hjärnan styr ditt kärleksval
I juli 2015 blev Helena Kulle och Jessica Brewald Kulle fru och fru i Ramlösa brunnspark. Sedan några månader bor de i sitt drömhus, en gul tegellänga utanför Kattarp. Med tiden har deras privata intressesfärer - Helena Kulles inredningsintresse och Jessica Brewald Kulles förkärlek för alla typer av spel - blivit gemensamma.
I november i fjol flyttade paret Helena Kulle och Jessica Brewald Kulle till sitt drömhus utanför Kattarp.Bild: Tom Wall
Till våren ska de så sina egna grönsaker i den stora trädgården bakom huset och längre bort, mot slutet på året, finns en förhoppning om barn.
Inte en enda gång har de tvivlat på sin kärlek, säger de. Ärlighet, öppenhet och respekt för den andra är deras formel för ett lyckligt förhållande.
Läs mer:Alla hjärtans är högtiden vi gillar att fira
– Vi hade varit ganska raka redan från början, när vi skajpade. Vi pratade rätt mycket om att vi var rädda för att bli förälskade eftersom båda hade blivit brända i tidigare förhållanden. Vi kom överens om att vi måste välja: antingen är vi öppna och vågar lita på varandra, eller så väljer vi rädslan och lägger ner alltihop, berättar Jessica Brewald Kulle.
– Vi blev kära av rätt anledning, inte bara för att vi inte ville vara ensamma. Vi lärde känna varandra så väl de där veckorna då vi inte kunde träffas, menar Helena Kulle.
Man ska inte behöva kompromissa bort sig själv för att förhållandet ska funka.
– Samtidigt handlar det ju mycket om att träffa rätt person, funderar Jessica Brewald Kulle.
Helena Kulle håller med.
– På många sätt är vi ganska lika, och när vi tycker olika hittar vi en lösning. Men det finns gränser för hur långt man kan nå med respekt - man ska inte behöva kompromissa bort sig själv för att förhållandet ska funka, säger hon.
– Vi har turen att älska varandras sällskap. Det är rena döden att vara hemma när Jessica inte är här.
FAKTA

Dejting och giftermål på 2000-talet

Sedan 2000-talets början har nätdejting blivit allt vanligare. En Sifo-undersökning från 2010, gjord på uppdrag av nätdejtingföretaget match.com, visade att det vanligaste sättet att träffa nya partners var just via en nätdejtingtjänst.
23 procent av de tillfrågade 1 111 männen och kvinnorna hade träffat nya partners på det sättet.
21 procent hade träffats genom vänner och bekanta och 18 procent på jobbet eller i skolan.
Ingen av respondenterna hade hittat en partner genom en kontaktannons i tidningen.
Under 2000-talet har giftermålen ökat i Sverige, visar statistik från SCB. Samtidigt har barnlösheten minskat, och det har blivit vanligare att få ett tredje barn.
Förändringarna skulle kunna vara uttryck för en utveckling mot en mer traditionell syn på familjebildning, menar statistikerna.
Källor: Sifo, SCB.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Läs alla artiklar om: Inpå livet - Kärlekens rus
Gå till toppen