Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Legolas, semestermål, Olle Högstrand, vildsvin och Tom Bombadill

Legolas.
Kunde inte drömma om att han skulle stå i centrum igen.
Bloggen vet att alla redan haft åsikter i ämnet, kunde egentligen inte själv ta in att det var på allvar när jag läste gästkrönikan i Travronden i tisdags (hör det inte till den journalistiska grundutbildningen att båda parter ska komma till tals?).
Legolas är en fiktiv figur ur den klassiska trilogin om Härskarringen av J.R.R. Tolkien. Precis som ett otal andra hästar har Legolas fått namnet från boken (skrev själv en artikel om alla namnen från Sagan om ringen i numera avsomnade Hästsport) och om någon möjligtvis har rätt till namnet är det den som äger rättigheterna till boken.
Har svårt att tänka mig att en rättslig tvist kan sluta på något annat sätt.
Snälla, solka inte ner namnet Legolas genom att dra det genom juridikens slasktratt.
+ + +
Thailand, Costa Rica, Vietnam, Mexiko, Sydafrika, Australien, Florida.
Det är inte direkt Säffle – kan jag få en kopp kaffe – när travtränarna drar på semester.
+ + +
Undrar vilken värld många i ST’s ledning lever i. Ordet prispengar verkar vara det allena saliggörande för dem.
Tror inte att det stämmer.
Den uppfattning bloggen fått är att en mer nivåanpassad sport skulle kunna göra underverk.
Många amatörer och hästägare med ”normala” plånböcker känner sig chanslösa mot storfräsarna som har obegränsade resurser. Har snackat med flera personer inom sporten som nog skulle börja köra lopp igen om de slapp möta Kihlström, Goop, Adielsson mfl. Om de kunde tävla på lika villkor, mot likasinnade.
Danmark har kommit längre än Sverige när det gäller den saken och har vänt flera kurvor. Inga stora ökningar, men ett klart trendbrott när det gäller uppfödningar och amatörer.
+ + +
På tal om Danmark
Ikväll starter en häst på Jägersro som kallas Troja Caesar.
https://www.travsport.se/hast/visa/749253
Problemet är att i Danmark heter samma häst Troja Cæsar.
http://195.198.34.45/trav/hast/visa/626600
Borde det inte gå att lösa så att hästen har samma namn hos oss som i vårt grannland.
+ + +
Städade lite i bokhyllan, bland hästlitteraturen, och hittade en goding.
Olle Högstrands ”Spelarna”.
En deckare i travmiljö som mestadels utspelas i Årjäng och Nordmarken.
Den förflyttades genast till nattygsbordet för omläsning.
+ + +
En historia från det levande livet.
Satt och jobbade i söndags, utanför fönstret sprang en flock med ett 15–tal vildsvin. En kort stund senare pratade jag med travtränaren Thomas Uhrberg och mitt under vårt snack small två skott hos Uhrberg.
”Grisjakt” inte långt från Uhrbergs gård i Munka Ljungby.
– Vi har massor av ”gris”, berättade Uhrberg. Vi hade varit och åkt skidor på Vallåsen för några dar sedan och då höll jag på att köra på tre stycken på vägen hem.
Kort senare pratade jag med galopptränaren Jessica Long som berättade att hon fått lägga om en del träningsslingor pga skador orsakade av vildsvin.
En kort slutledning; vildsvinen är ett hot mot den svenska hästsporten.
+ + +
På tal om Legolas och Tolkien.
Minns Tom Bombadill (tror att han vaktade enterna i böckerna) som var en stor och reslig travare. Har för mig att jag såg honom på Romme en gång runt 1980. Spelade någon sympatitia på namnet och han vann sedan till ett synnerligen glatt odds. Har för mig att Mats Karlsson körde (stämmer inte det kommer Hans Karlsson säkert att rätta mig) och ser framför mig att Mats körde i  någon brunaktig dress.
+ + +
Idag har det annars varit hästmässiga ytterligheter. En lugn ridtur i ett snöigt Skåne på förmiddagen, ikväll Expresstrav på Jägersro.
Gå till toppen