Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderaterna: ”Undantagstillstånd i Malmö”

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar(M) går mot partilinjen och vill tillåta anonyma vittnesmål för att lösa den kriminella krisen i Malmö. Lokalt kräver han utökade inspektioner mot den svarta ekonomin.
– Det är inte fel att tala om ett undantagstillstånd i Malmö, säger han.

Torbjörn Tegnhammar har en rad skarpa förslag att presentera, säger han och vill träffas på ett av matställena på Lindängens centrum. Det framgår snart varför.
Skyltfönstren till lokalen är krossade. Förtejpade för att det inte ska dra in kall februariluft.
Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar(M) vill ha anonyma vittnen och tänker få med sig partiledaren Anna Kinberg Batra och resten av partiet. Krisen i Malmö kräver det, menar han.Bild: Martin Fors och Sydsvenskan
Det är tredje gången någon förstör rutorna på ett halvår. Ägaren har inte råd att byta dem. Platsen ger en blixtbelysning av situationen i Malmö som den upplevs av många Malmöbor:
* Kriminella kontrollerar offentliga platser.
* Vanliga människor vågar inte opponera sig. Inte vittna, inte se, utan drar sig undan.
* Samhället, polisen inkluderad, står maktlös, alternativt gör för lite.
– Det kortsiktigt viktigaste är självklart att få fler poliser till Malmö. Det behövs permanenta förstärkningar, säger Tegnhammar.
Ställd inför den mordvåg som drabbat staden, där tio mord med skjutvapen de senaste tolv månaderna är olösta, har Torbjörn Tegnhammar svängt i frågan om anonyma vittnen.
– Jag har varit tveksam, men nu är situationen sådan att något drastiskt måste göras för att få människor att våga berätta, säger han.
– Från polisen får vi höra att det kommer in många tips, men det är sällan människor vågar stå för sitt vittnesmål. Jag kommer att driva att partiet ställer sig bakom anonyma vittnen.
Han nämner exemplet Nederländerna, som har en modell där en undersökningsdomare i förväg värderar rättsfallet och ger ett ja eller nej till om vittnet får framträda anonymt.
I samma andetag berömmer han moderata partiledaren Anna Kinberg-Batras förslag om "zonförbud" - att brottsmisstänkta ska kunna förbjudas att vistas i ett visst område.
– Kan man tvinga bort dem från ett område i tre månader, är jag övertygad om att det skapar trygghet och människor vågar gå till affären och handla igen, säger han.
På mer lokal nivå önskar sig oppositionsrådet att kommunledningen "tar ledarskap" i trygghetsfrågor.
– Visst måste alla medborgare ta ansvar för att inte göda den svarta ekonomin. Men satsa på fler kontroller av smuggelcigaretter också. I dag finns bara en tjänsteman som planerar 30 inspektioner i år. Det hade behövts tiofalt fler.
– Likadant med miljöinspektioner - alla bilverkstäder på Norra Grängesbergsgatan, till exempel, vad släpper de ut?
I övrigt trycker Tegnhammar på förslag han tidigare varit med om att föra fram:
* Kommunala poliser. Styrda och finansierade av kommunen.
* Lokal polishögskola i Malmö. Gärna för att i första hand utbilda just kommunala poliser. Med fördelen att den "producerar" lokalt förankrade poliser - positiva förebilder.
* Jourdomstolar, som ska kunna snabbhantera brottsmisstänkta.
– Det borde kunna testas redan i höst. Och Malmö måste vara med, inte bara Stockholm, säger Tegnhammar.
Tegnhammar efterlyser en snabbare skärpning av vapenlagen med automatisk häktning för den som grips med laddat vapen.
– Nu, i år. Men före det behövs det en vapenamnesti, så att samhället skickar en tydlig signal: "nu har du chansen". Sedan inför man lagen.
Han vill också ha mer kameraövervakning, en gång i tiden en favoritfråga för förre kommunalrådet Ilmar Reepalu(S). Tegnhammar kan tänka sig att Malmö kommun betalar för att sätta upp kameror.
– I ett Malmö som det är nu måste vi vara öppna för alla idéer, säger han.
– Det är kris. Jag tycker inte det är fel att tala om ett undantagstillstånd.
Gå till toppen