Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rånvågen fortsätter – polisen jagar misstänkta tonåringar med helikopter

Sedan årsskiftet har 22 butiker i Malmö rånats under vapenhot. Polisen tror att tonåringar kan ligga bakom ökningen av rån. Nu används helikopter i jakten på misstänkta.

– Det är en hel del som håller på med det här just nu, säger Andy Roberts, lokalpolisområdschef för Malmö norr.
Signalementen på rånarna spretar åt olika håll. Den gemensamma nämnaren är deras ålder, mellan 14 och 18 år i många fall. Polisen har ögonen på vissa personer men tror inte att någon organiserad liga ligger bakom rånvågen.
I slutet av januari skottskadades en person under ett rån mot en butik på Rosengård.Bild: Patrick Persson
Siffrorna så här långt i år visar på en fördubbling av antalet väpnade rån jämfört med i fjor. Att allt fler rånare i Malmö tar till skjutvapen är en trend som Sydsvenskan har berättat om tidigare
Läs också Allt fler butiksrånare använder skjutvapen
Det yngsta brottsoffret i år är fem år gammal. För några dagar sedan rånades en spelbutik i centrala Malmö. Klockan var strax efter sju och på plats fanns butiksägaren och hennes son, fem år gammal.
– Man höll en kniv mot barnets huvud. Det är för djävligt, säger Andy Roberts som är märkbart upprörd.
Varken mamman eller barnet skadades fysiskt men chockades. Enligt ett vittne ska tre personer ha flytt mot Folkets park efter händelsen. En av dem hoppade upp på en parkerad cykel. Ingen misstänkt har ännu gripits.
Efter rånet har polisen sökt upp brottsoffren vid flera tillfällen.
– Vi har varit där två dagar i rad och lämnat nalle. Det ser inte så bra ut med brottsoffer som är fem år gamla, säger Andy Roberts.
Malmöpolisen genomför just nu en kampanj med besök i tidigare utsatta butiker och affärer. Säkerhetsstandarden varierar. Vissa har slutna kassasystem och kameror och andra inte. Målet med satsningen är att sätta stopp för möjligheterna till nya rån och samtidigt skaka fram ledtrådar som kan leda fram till gripanden.
Läs också En skottskadad vid tredje butiksrånet på en kväll i Malmö
– Vi jobbar aktivt med rånvågen mot butiker. Det är uppsökande verksamhet vad gäller säkerhet och så följer vi upp vilka iakttagelser som har gjorts av personer som man kan anta har rekognoserat, säger Andy Roberts.
Varför sker så många rån just nu?
– Vi är frågande. Några börjar och lyckas och sedan sprider det sig. Man lär sig av varandra.
Med anledning mordvågen i Malmö har regionledningen tidigare beslutat om en “särskild händelse”. Det innebär mandat att begära in mer resurser. Den senaste tiden har en helikopter snurrat över Malmö på nätterna och den har även använts i jakten på rånare. Med hjälp av den kan polisen snabbt vara på plats och få en överblick.
Det har även skett mer vardagliga förändringar i handeln. Flera rån mot butiker i Slottsstaden har påverkat butikernas rutiner, berättar boende i området. Affärer sätter upp skyltar som upplyser om att man inte hanterar kontanter och tidigare skyltar om begränsade kortköp har försvunnit.
Läs också ”Rånarna har inga fasta tider utan kan komma när som helst”
Andy Roberts berättar att spaningen efter rånarna bland annat har lett till omhändertaganden av misstänkta enligt LVU, lagen om vård av unga. På onsdagen åtalades även en 22-åring för ett rånförsök mot Hemmakväll på Amiralsgatan i slutet av januari.
Larmet kom vid tiotiden på kvällen och beskrev en ensam rånare beväpnad med pistol. Enligt åtalet hotade han butiksbuträdet och uppmanade honom att fylla en plastpåse med pengar. Rånet misslyckades eftersom butiken hade ett slutet kassasystem men mannen bakom kassan chockades svårt.
Rånaren tränger in bakom kassan på Hemmakväll medan biträdet hukar på golvet.Bild: Polisen
Rånaren flydde från platsen men greps senare utanför en krog på Möllevången. Allt hade fastnat på övervakningsfilm och den misstänkte kunde snabbt identifieras. 22-åringen har erkänt men menar att vapnet var en leksak.
"Jag såg att personen i butiken var själv. Jag bestämde mig för att gå in och råna. Jag gick in, så kom han fram till kassan".
Så beskriver rånaren själv hur det gick till.
Åtalet är rubricerat som försök till grovt rån. Åklagaren menar att det bara var tillfälliga omständigheter som gjorde att rånet misslyckades.
Flera rån har utförts mot Hemmakväll-butiker det senaste året.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen