Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Regeringen kallar till möte om ensamkommande

Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg har tagit fram en punktlista för att undvika en självmordsvåg bland ensamkommande barn- och ungdomar. Regeringen blixtinkallar till möte om frågan – men vill inte diskutera en amnesti för gruppen.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Arkivbild.Bild: Erik Nylander/TT
På BO:s att göra-lista finns nu informationsmaterial till barn och unga om självmord, utbilda personal som jobbar med ensamkommande och be regeringen att vara beredd att ge mer pengar till Rädda Barnens utökade stödlinje för nyanlända. Bakgrunden är att #vistårinteut, ett nätverk av personer som jobbar med ensamkommande barn och ungdomar, slagit larm om att ensamkommande diskuterar samordnade självmord i slutna grupper på sociala medier.
– Jag har själv mött barn och ungdomar som visar de här bilderna och beskriver hur oerhört tungt det är att få de här budskapen, och det blir viktigt att ganska snabbt se till att få ut information på barnens språk om vilket stöd som finns, och hur man ska tänka när man får den här typen av meddelanden i sin mobil, säger Fredrik Malmberg.
Kinna Skoglund, talesperson för #vistårinteut, dömer ut BO:s satsnings på informationsspridning som otillräcklig, och vill att alla ensamkommande som kommit till Sverige de senaste ett och ett halvt åren ska få asyl i Sverige.
– Min personliga åsikt är att det har gått så långt att det enda sättet är att kräva att nu sätter vi stopp, nu får vi ge alla ensamkommande barn och ungdomar uppehållstillstånd, annars kommer det att sluta i katastrof, både för barnen och för samhället. Sedan får man tänka framåt hur man ska hantera barnen som kommer nu och göra ett bättre system, säger hon.
Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson säger att myndigheten ska försöka öka asylbesluten för ensamkommande till 15 700 under 2017, jämfört med 9 500 under 2016.
– Prövningen av ensamkommande barn är väldigt noggrann eftersom det handlar om barn som kommit hit utan vårdnadshavare, och du har åldersproblematiken i många ärenden vilket gör att det krävs längre utredningsinsatser. Det är bättre att det tar lite tid och att det blir rätt, än att det går fort och blir fel, säger han.
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) kommer att kalla till ett blixtinkallat möte med de berörda aktörerna för att diskutera frågan, men vill inte diskutera en eventuell amnesti.
– Nu måste vi fokusera på de individer som mår dåligt. Jag tror att alla kan föreställa sig hur det är att vara långt borta från sin familj i ett helt nytt land där man inte kan språket, dessutom i den ålder där det händer väldigt mycket i ens liv, och samtidigt vara osäker på hur framtiden ser ut. Det betyder också att de relevanta aktörerna behöver se över hur processen kan bli så smidig som möjligt, säger Wikström.
På torsdag kommer representanter för socialdepartementet, Socialstyrelsen, Ivo och Sveriges Kommuner och Landsting till riksdagens socialutskott för att diskutera frågan.

Fakta: Självmordsplanerna bland ensamkommande

#vistårinteut, ett nätverk av personer som jobbar med ensamkommande, har slagit larm om att ensamkommande diskuterar samordnade självmord i slutna grupper på sociala medier.
Socialstyrelsens slumpvisa rundringning till 50 kommuner visar att de känner till tre självmord och minst 68 självmordsförsök bland unga asylsökande under 2016 och 2017.
Barnombudsmannen (BO) höll på onsdagsförmiddagen ett möte med Migrationsverket, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg för att diskutera åtgärder. BO ska ta fram informationsmaterial till barn och unga om självmord, utbilda personal som jobbar med ensamkommande, och be regeringen att vara beredd att ge mer pengar till Rädda Barnens stödlinje för nyanlända som nu får längre öppettider.
På BO:s önskelista finns att Migrationsverket jobbar för att stoppa myter som sprids bland ensamkommande, att åldersbedömningarna görs korrekt, och att uppskrivningar av asylsökandes ålder inte träder i kraft omedelbart om personen kräver en kompletterande bedömning.
Källor: BO, Socialstyrelsen, #vistårinteut

Fakta: Ensamkommande barn

I fjol ansökte nästan 2 000 ensamkommande barn- och ungdomar asyl i Sverige, jämfört med runt 35 400 under 2015 och 7 000 under 2014.
Av dem som sökte asyl i fjol var 80 procent pojkar.
Strax över hälften av alla ensamkommande som sökte asyl i fjol är medborgare i Afghanistan. En femtedel är från Somalia och Syrien.
Källa: Migrationsverket
Gå till toppen