Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spårvägsbygget har rullat igång

Klockan 12.39 – nio minuter senare än utlovat – rullades spårvägsbygget igång. Om två år kommer det istället vara spårvagnarna som rullar genom stan.

Klockan är några minuter före 11 på onsdagsförmiddagen. Över Sölvegatan invid Kemicentrum har det slagits upp ett stort vitt tält.
Utanför står en handfull vakter. Det är snart dags att dra igång Lunds mest infekterade politiska projekt på åratal. Kanske blir det protester?
Inuti och runt omkring tältet går de flesta klädda i en speciell accessoar – en grön, orange, röd, grå och svart halsduk. Den symboliserar spårvägssträckan och är också en signal om att den här personen inte bara är en nyfiken Lundabo, utan någon som är på evenemangsområdet i tjänsten.
10.59
– Hej, vill du ha kaffe?
Amanda Söderbäck, klädd i en röd Skånetrafiken-jacka, går runt och erbjuder varma drycker. Gratis korv finns också. Och det börjar så smått komma fler och fler besökare. Är det spårvägen eller gratismaten som lockar?
För detta ESS-chefen Colin Carlile i samspråk med Ulla och Lennart Prytz. Den senare S-märkt ordförande i Lunds kommunfullmäktigeBild: Ingemar D Kristiansen
11.01
Lennart Prytz (S), kommunfullmäktiges ordförande, och hustrun Ulla Prytz kommer gående och stöter ihop med Colin Carlile, den senare före detta chef för ESS.
Politiska sekreterna Sebastian Persson (S) och Fredrik Ljunghill (M) möts över blockgränserna.Bild: Ingemar D Kristiansen
11.06
Lunds två politiska sekreterare har också nappat på gratismaten. Sida vid sida går Sebastian Persson (S) och Fredrik Ljunghill (M) och mumsar på varsin korv.
– Vi har hittat våra gemensamma nämnare. Vi gillar korv – och spårvägen, säger Sebastian Persson.
11.10
Plötsligt hörs det ljud från det vita tältet. Studentorkestern Bleckhornen sätter igång att spela.
11.15
När Bleckhoren har tystnat går Lundaprofilen Johan Wester upp på scenen. Han ska leda programmet. Framför honom på scenen ligger en rulle gräs. Det är den som ska symbolisera "första spadtaget".
– Det känns som en bisarr jordfästning. Men det är en invigning, säger Johan Wester och drar ner dagens första skrattsalva.
Nu är det ett drygt hundratal inne i själva tältet.
Tre spårvägsprojektchefer: Skanskas Mattias Lövbom, Lunds kommuns Pernilla von Strokirch och Skånetrafikens Håkan Henmyr.Bild: Ingemar D Kristiansen
11.20
Triss i spårvägsprojektchefer på scenen. Johan Wester frågar ut Skanskas Mattias Lövbom, kommunens Pernilla von Strokirch och Skånetrafikens Håkan Henmyr och försöker bland annat reda ut vem som ska väja om en spårvagn möter en cyklande student.
11.40
Dags för nästa samtal – nu mellan Ulrika Lindmark, vd för Science village, Ulrika Hallengren, projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs, och Ole Kasimir, planchef i Lunds kommun.
– Spårvägen har en enorm betydelse. Många tycker att man lika gärna kan åka buss. Men spårbunden trafik har enormt stor betydelse för fastighetsutvecklingen, säger Ulrika Lindmark.
– Vi betalar faktiskt mer pengar till Science village för att där finns en spårväg, fyller hennes namne Hallengren i.
11.42
Bussen med miljöminister Karolina Skog (MP) och toppar från både Region Skåne och kommunen anländer. Det börjar bli riktigt trångt i tältet – nu är några hundra personer här inne.
11.51
Johan Wester frågar personerna på scenen hur det känns.
– Det känns så roligt att man skulle vilja hoppa, svarar Ole Kasimir.
– Det får man inte om man är planchef, svarar Wester.
Emma Berginger (MP) och Henrik Fritzon (S) ska snart upp scen. "Jag tycker att det verkar vara fest här. Spårvägsfest. Det är så det ska vara", säger Berginger.Bild: Ingemar D Kristiansen
11.54
Nu är det snart dags för de sista talen och talarna har samlats längst fram.
– Jag tycker att det verkar vara fest här. Spårvägsfest. Det är så det ska vara, säger kommunalrådet Emma Berginger (MP).
12.02
Johan Wester på scen igen.
– Vi befinner oss alltså på Sölvegatan. Och Sölve var ju – om jag förstått det rätt – son till Jätten Finn som ju var inblandad i ett annat stort byggprojekt här i stan, säger han innan han släpper fram Emma Berginger.
Johan Wester.Bild: Ingemar D Kristiansen
12.12
Berginger, som dragit spårvägsplanernas historia, avslutar sitt tal med att be Lundaborna att ha tålamod.
– Vi har väntat på spårvägen i nästan 30 år och visst kommer byggtiden att bli lite jobbig. Men 2019 börjar den nya eran med spårvägstrafik.
– Folk är rätt vana vid att vänta på kollektivtrafik i den här regionen, så det ska nog gå bra, kontrar Johan Wester.
12.13
Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, är näst på tur i talarlistan. Han räknar upp det som han ser som fördelar med spårvägen – miljövänlig, kapacitetsstark, har lätt att ta sig fram och komfortabel.
– Och det femte skälet till att spårvagn är bra hör man inte om så ofta, men det är vackert med en spårvagn i en stadsmiljö, säger han.
Anders Almgren (S), Skanskas vice vd Lars Lindberg, miljöminister Karolina Skog (MP) och Johan Wester.Bild: Ingemar D Kristiansen
12.17
Nu är det miljöminister Karolina Skogs tur. En stor dag både för Lund och Sverige, tycker hon.
– Jag är helt övertygad om att i historieböckerna så kommer Lund att vara ledande, den stad som gick före i spårvagnsrenässansen, säger hon.
Och så ger hon Lund en komplimang som nog staden inte hört alltför ofta.
– Jag vill gratulera Lund till att ni kan sätta spaden i jorden och visa att i Lund där snackar ni inte bara – här gör ni.
12.23
Skanskas vice vd Lars Lindberg får ordet. Och mitt i talet passar han på att försöka värva ny arbetskraft bland publiken, som gissningsvis delvis består av folk med LTH-utbildning.
– Om någon av er är intresserad av vårt företag så passa på och ryck oss i pausen så får vi se vad det kan leda till, säger han.
12.30
Nu skulle "spadstagsceremonin" egentligen äga rum, men det finns en talare kvar: kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
– Oj, så mycket folk det är! konstaterar han när han kommer upp på scen och kan blicka ut över publiken.
Sedan talar han om stadsutvecklingen i Lund.
– Lund växer, men då gäller det att växa på rätt sätt.
12.38
Almgren är klar. Nu samlas alla de fem talarna på scen.
Karolina Skog (MP), Emma Berginger (MP), Anders Almgren (S), Henrik Fritzon (S) och Lars Lindberg (Skanska) drar igång spårvägsbygget. Johan Wester tittar på.Bild: Ingemar D Kristiansen
12.39
Trumvirvel från Bleckhornen. Och med gemensamma krafter drar statens, regionens, kommunens och Skanskas representanter fram gräsrullen. Applåder från publiken.
12.41
Johan Wester ropar ut över publiken:
– Efterfesten – var blir det? Hemma hos Mats Helmfrid?
Jubel och applåder från publiken.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen