Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amiralsstaden – om Rosengårdsbornas själva får välja

Turkiskt bad, matcentrum och danshus. Men framför allt trygga platser för kvinnor, cykelstråk och en genomfartsled som inte fungerar som en barriär. Lagom till sportlovet ställs Rosengårdsbornas egna förslag till nya Amiralsstaden ut.

Visionsbild från studentteamet på Lunds tekniska högskola.
Amiralsstaden, med centrum i den kommande Rosengårds station, ska krympa det mentala avståndet mellan Rosengård och centrum. Men det ska också bli en stadsdel med uppemot 2000 nya bostäder för alla åldrar.
En viktig del i processen är att de boende själva är med. I december anordnades workshops med ett 90-tal Rosengårdsbor och under en vecka presenteras nu fyra arkitektförslag till ett framtida Rosengårds centrum och stationstorg.
Vilka önskemål har kommit fram i grupperna?
– Det handlar mycket om trygghet. Framför allt från kvinnorna. Rosengårds center upplevs idag som en ojämnställd plats och många tjejer hänger till exempel i stället vid snabbmatsstället utanför, säger projektledaren Sofia Bescher.
Studentteamet från Lunds tekniska högskola har bland annat tagit fasta på trygghet och att göra det lättare att ta sig mellan områdena. Bland annat föreslår de att broar tas bort och Amiralsgatan smalnas av. Men även fler större och mindre lägenheter, eftersom många bostäder är byggda efter 1960-talets bild av kärnfamiljen med två vuxna.
Arkitektteamet Radar föreslår bland annat ett nytt kulturhus eller en konsthall. Här har man också tagit fasta på att många kvinnor känner sig otrygga och föreslår slutna bostadsgårdar.
Arkitektteamet Radar föreslår en konsthall vid Rosengårds station.
Danska arkitektteamet JJW föreslår allt från små industriområden till studentcampus vid Rosengårds center.
Arkitektteamet JWW:s vision av ett centum med bland annat campus .
Arkitektbyrån Nyréns har tagit fasta på matkulturen och vill bygga vidare på redan framgångsrika koncept som Yallatrappan och Kryddor från Rosengård. Från träffarna i december har det sett att det finns mycket matkunskap bland kvinnorna, men att många verksamheter drivs av män.
Visionsbild från Nyréns.
Hur många fler bostäder blir det?
– Det finns beräkningar på 1 500-2 000 nya bostäder, säger kommunalrådet Märta Stenevi.
När kan man se ett första spadtag?
– Ambitionen är att påbörja detaljplanearbetet under hösten.
I december 2018 invigs den nya Rosengårds station.
– Många känner inte till att det kommer en ny tågstation. Det är det nog många Malmöbor som inte heller vet, säger Märta Stenevi.
Utställningen börjar på fredagen och pågår hela sportlovsveckan. Här kan man förutom att titta och tycka till även själva möblera om i en stor 3D-modell av Rosengård.
Under utställningsveckan kan besökarna möblera om i en stor trämodell av dagens Rosengård.Bild: Karin Hartley
Gå till toppen