Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Bergström tar cirkusen till biografen

En mystisk hästdomptör, en tankspridd cirkusdirektör och en arg clown. Det är några av karaktärerna som ska möta biotittarna i "Vilken jävla cirkus", Helena Bergströms nästa långfilm. – Cirkusen är en så otroligt spännande miljö, säger hon.

Tomas von Brömssen spelar cirkusdirektören Casall i Helena Bergströms nya film "Vilken jävla cirkus".Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Helena Bergström och maken Colin Nutley gillar trakterna kring Ulricehamn. Det är här som "Änglagård"-filmerna är inspelade och senast i julas sändes kriminalserien "Saknad" på tv, också den inspelad i samma område.
Den här gången har Änglagårds landskap fått tillökning i form av ett stort cirkustält.
Tältet, som ställts upp i Timmele norr om Ulricehamn, syns tydligt redan från vägen. I manegen ligger ett tjockt lager sågspån och en tydlig doft av häst. På den gruslagda gårdsplanen utanför, i en halvcirkel, står ett antal cirkusvagnar.
Det är här, på Cirkus Margôt, som Hugo (Gustav Lindh) vaknar upp efter en cykelolycka.
Plötsligt öppnas en helt ny värld för honom, med rollfigurer som den något tankspridde cirkusdirektören Casall (Tomas von Brömssen), den hemlighetsfulla Anna (Molly Nutley), en kock som inte kan laga mat (Vanna Rosenberg), en arg clown (Johan Widerberg) och dennes partner Isabelle (Aliette Opheim).
– Hugo är i sorg, efter att ha förlorat sin stora kärlek Agnes (Evin Ahmad), berättar Gustav Lindh.
– Men så ramlar han in i cirkusen och får alla de här intrycken som får honom att vakna igen.
Inspelningarna är inne på sin tredje vecka när vi får komma på besök. Stämningen är uppsluppen när Helena Bergström rusar mellan skärmen där hon övervakar tagningarna och skådespelarna inne bland cirkusvagnarna. Gustav Lindh och Aliette Opheim får de sista instruktionerna inför en scen, lite senare handlar det om en sekvens där Molly Nutley ska komma utridande ur cirkustältet på en stor svart hingst.
”Vilken jävla cirkus” är Helena Bergströms femte långfilm som regissör, efter debuten med dramakomedin ”Se upp för dårarna” 2007. Senast blev ”En underbar jävla jul” en stor biosuccé 2015.
– Med min förra film kändes det som att jag gick igenom en dörr, det var mitt examensprojekt på något sätt, säger hon.
– Det här är lite i samma familj som "En underbar jävla jul". Men jag leker ännu mer med både tragiken och komiken. Jag vill göra film som handlar om stora viktiga frågor, men göra det med lätt hand.
Hon berättar att hon skrev det första utkastet av manuset redan 2010. Men först nu blir cirkusfilmen – som hon kallar sin "drömfilm" – verklighet.
– Jag har alltid tyckt att den här miljön är väldigt spännande. Så när jag fick barn var det väldigt bra för mig, för då kunde jag dra med dem på alla möjliga cirkusar, säger hon.
– Cirkusen innehåller det realistiska på ett plan, men i nästa sekund kan man hoppa till fullständig magi.
Samtidigt, fortsätter Bergström, har det varit viktigt att försöka gestalta cirkusen så verklighetstroget som möjligt. Både tältet och cirkusvagnarna kommer till exempel från Cirkus Brazil Jack och Trolle Rhodin, som numera driver cirkusen, har också en roll i filmen.
För Tomas von Brömssen blev det rödvita tältet ett något oväntat, men kärt återseende.
– Det var rätt otroligt när jag kom hit första gången och förstod den här kopplingen, berättar von Brömssen.
– För 30 år sedan jobbade jag som cirkusclown på just Brazil Jack på Heden i Göteborg när de var på gästspel där. Det är verkligen en fängslande miljö.
Filmen ska enligt planerna ha premiär i höst.

Fakta: Helena Bergström

Född den 5 februari 1964 i Kortedala i Göteborg.
Familj: maken Colin Nutley, 72, regissör, dottern Molly Nutley, 21, skådespelare, och sonen Timothy Nutley, 19.
Yrke: Skådespelare och regissör.
Som skådespelare: debuterade i tv-komedin ”Hem, ljuva hem” redan 1978. Har sedan dess bland annat medverkat i de flesta av maken Colin Nutleys filmer från ”Black Jack” (1990) via de tre ”Änglagård”-filmerna till tv-serien "Saknad” som sändes i början av året.
Tidigare filmer som regissör: ”Se upp för dårarna” (2007), ”Så olika” (2009), ”Julie” (2013) och ”Vilken underbar jävla jul” (2015). "Vilken jävla cirkus" ska ha premiär hösten 2017.
Gå till toppen