Burlöv

Burlövsborna känner sig tryggare – men oron för bråkande ungdomsgäng är stor

Burlövsborna känner sig tryggare än tidigare. Men var tredje invånare uppger att ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen är ett problem i kommunen.

Selma Tengeborg, kommunpolis i Burlöv.Bild: Tom Wall
– Det utmärkande vi kan se i årets trygghetsmätning är att det är många som uppger att de inte har utsatts för någon som helst brott. Ändå är det många som upplever otrygghet, säger Selma Tengeborg, kommunpolis i Burlöv.
85 procent av Burlövsborna har inte utsatts för något brott under 2016, enligt resultatet i polisens årliga trygghetsmätning. Burlöv landar på 2,37 på den problemskala med sex grader som polisen tagit fram. Det betyder att otrygghet i kommunen är ”ett inte särskilt påtagligt problem”, men vissa områden och problemkategorier sticker ut.
Så mycket som var tredje Burlövsbo uppger att ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen får dem att känna sig otrygga. Det motsvarar ett index på fyra, vilket polisen klassar som ett ”påtagligt problem”.
– Det är många ungdomar som hänger ute i Arlöv på kvällen. Det verkar väcka oro, även om ungdomarna inte alltid direkt gör något, förklarar Selma Tengeborg.
Läs mer:Hon är ny på jobbet – men inte i Burlöv
I Arlöv känner sig invånarna mer otrygga än i Åkarp. I Arlöv uppmäts problemindex fyra i flera kategorier. Utöver bråkande ungdomsgäng klassas följande som påtagliga problem i Arlöv:
• Oro för att bli överfallen eller misshandlad i området.
• Otrygghet när man är ensam ute sent på kvällen.
• Otrygghet i samband med resor med buss eller tåg.
Selma Tengeborg menar att de problem som orsakar otrygghet i Arlöv är sammanlänkade. De ungdomar som hänger i centrum på kvällarna gör det till exempel ofta i närheten av stationen.
Men även om många är rädda för bråkande ungdomsgäng betonar Selma Tengeborg att känslan av otrygghet ofta skiljer sig från brottsstatistiken.
– I många fall är det en obefogad oro. Även om det är många ungdomar som hänger ute så har vi inte särskilt många fall av misshandel på öppen gata i Arlöv, säger hon.
Hon tycker det är viktigt att se att tryggheten faktiskt har ökat i Burlöv. Problemindexet för hela kommunen har sjunkit från 2,56 till 2,37 på ett år.
– Vi har en större upplevd trygghet i kommunen, vilket är jättebra. Nu hoppas jag att vårt medborgarlöfte och de insatser vi gör under året kommer ge utslag i nästa trygghetsmätning, säger Selma Tengeborg.
Läs mer:Burlövs löfte till medborgarna: mer trafikkontroller och synliga poliser
I medborgarlöftet lovar polis och politiker att polisepatruller ska synas oftare ute på gatorna i kommunen, med fokus på centrala Arlöv. Selma Tengborg tror att den ökade synligheten under förra året kan vara en bidragande orsak till den växande trygghetskänslan.
– Många som bor i kommunen kommer till oss och säger att de aldrig har sett så synlig polis här tidigare.
Vill du ha fler nyheter från Burlöv? Gilla Här i Burlöv på Facebook!
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen