Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hoppingivande milstolpe i USA:s klimatpolitik

En grupp inflytelserika och meriterade republikaner i USA stod nyligen för en milstolpe i klimatpolitiken. De vill införa en ny typ av finansiellt verktyg för att bromsa ökningen av koldioxid i atmosfären.
Deras förslag är en marknadsbaserad övergång genom en stigande skatt på fossilt bränsle. Skatten skulle i sin helhet återföras till medborgarna i form av utdelning. I gruppen, som den 8 februari presenterade sitt förslag i Vita huset, ingår tre före detta republikanska ministrar, ekonomiska experter och företagsledare.
De hävdar att stigande koldioxidskatt med full utdelning till och med skulle attrahera stora delar av Trumps egna väljare. Han kunde också därmed infria en del av sina ekonomiska löften till arbetarna och medelklassen.
Gruppen, Climate Leadership Council, väntar sig dock fortfarande ett visst motstånd inom republikanska partiet, trots att förslaget är utformat med tanke på tidigare invändningar mot liknande förslag. Vita huset reagerade inte med ett direkt avståndstagande i alla fall.
Utrikesminister Rex Tillerson har nämligen länge varit positiv till koldioxidskatt i jämförelse med utsläppsrätter och andra mer byråkratiska förslag. Även ledande dagstidningar i USA har skrivit om initiativet, nu senast New York Times, i ledaren den 13 februari.
Vilket framsteg, för detta är något nytt! Kanske samtidigt ett svar på den fråga som statsminister Fredrik Reinfeldt i förtvivlans mod lär ha kastat ut, vid en sluten föredragning om farorna med klimatförändringen: ”Ja, men vad fan ska man göra?”

Doris Norrgård

sociolog med intresse för klimatlösningar
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen