Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre Malmöbor utsatta för brott – men oron ökar

Nyrekryteringen av kriminella på Seved har upphört.
Ungdomsgäng stör över hela stan.
Många Malmöbor är rädda för att vara ute ensamma på kvällen.

Det är tre saker som sticker ut i den trygghetsmätning för Malmö och 2016 som presenterades på Rättscentrum på torsdagen.
– Kameraövervakningen har gett resultat, vi har lagt mycket tid på området. Men det är inte bara vi, Malmö stad, föreningslivet och fastighetsägarna, har bidragit till förändringen, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef för den del av Malmö där bland annat Seved ingår.
Det har hänt så mycket i bostadsområdet att kommunpolisen Jonathan Örstrand är beredd att säga att om ett par år finns Seved inte längre med på listan över femton speciellt utsatta områden i Sverige.
– Vi har inte haft någon nyrekrytering av kriminella den senaste tiden, vilket är mycket speciellt, säger han.
Flera av de kriminellt aktiva i bostadsområdet har nyligen dömts för brott, men de har inte börjat avtjäna sina straff än.
Andy Roberts visar siffror på att fler än tidigare anmäler brott i Seved och att andelen som blivit utsatta eller hotats med våld har halverats sedan 2013.
– Men vi kan inte tro att allt är över. Det behövs bara att en fastighetsägare ger upp och säljer så kan vi ha ett slumhus igen, säger Jonathan Örstrand.
Men även om siffrorna i Seved har blivit bättre så är det fler Malmöbor i dag som känner oro för att bli utsatt för brott än under 2015. Trots att färre verkligen utsatts för någon form av brott.
77 procent av dem som svarade på enkäten, drygt 2 250 personer, känner oro för att utsättas för brott. Ett genomgående tema i svaren över hela staden är att oron för att vara ute ensam på kvällen har ökat - utom i Södra Innerstaden.
– Trygghetsmätningen ger en hel del ris men också en del ros, säger Stefan Sintéus, polischef i Malmö.
– Om man tittar på den faktiska utsattheten för brott så har den gått ner och blivit mycket positiv för Malmö stad under 2016.
I direkt motsats är oron för att utsättas för brott. Till exempel är 41 procent rädda för att bli överfallna eller misshandlade i sitt bostadsområde.
– De sakkunniga ser ett mönster, Peter Mangs och sprängningarna för något år sedan ökade oron, precis som skjutningarna under 2016, säger Stefan Sintéus.
Enkäten skickades ut och besvarades i oktober och november i fjor. 4 500 Malmöbor fick den, 56 procent svarade.
Rädslan för att gå ut ensam i Malmö har legat högt sedan 2012. Det är en oro som finns över hela staden. Arton procent svarar att det avstått från någon aktivitet av rädsla för att bli utsatt för brott.
– Vi måste vara mer synliga över hela staden men också slå till där problemen verkligen finns. Den organiserade brottsligheten har det jobbigt just nu, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef, Söder.
Trygghetsvandringar, särskilda insatser mot ungdomsgängen som stör, insatser mot narkotikahandeln, samarbete med kommun och föreningsliv och besök hos butiker som varit utsatta för väpnade rån är andra trygghetsskapande åtgärder som polisen arbetar med.
Ungdomsgängen som stör rör sig över hela staden. Gör polisen insatser i ett område hittar man gängen i ett annat.
– Vi har haft flera insatser runt Kronprinsen och på Nils Forsbergs plan den senaste tiden, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef.
Gängen samlas ofta där de kan hitta skydd och där det finns någon form av narkotikaförsäljning i närheten.
46 procent av dem som svarade på enkäten menar att polisen bryr sig om de lokala problemen, en något lägre siffra än i fjor. 15 procent svarade att polisen inte bryr sig.
Precis som i tidigare trygghetsmätningar är det kvinnorna som är mest oroliga.

FAKTA

Ett axplock ur undersökningen:
• 77 procent av Malmöborna känner oro över att utsättas för brott.
• 18 procent svarar att de avstått någon form av aktivitet för att de känt sig otrygga.
• 46 procent svarar att polisen bryr sig om de lokala problemen, 15 procent menar att polisen inte tar dem på allvar.
• 13 procent känner rädsla för en eller flera personer i sitt bostadsområde.
• 80 procent av de svarande Malmöborna säger att de uppfattar minst en ordningsstörning som ett problem i sin vardag. Flest störs av fortkörningar, sen kommer nedskräpning och skadegörelse.
Gå till toppen