Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frågetecken kring biståndsavräkningen

Det finns frågetecken kring systemet med att låta biståndspengar betala för en del asylkostnader. Riksdagens utrikesutskott vill nu ha svar på hur regeringen hanterar avräkningarna i biståndsbudgeten.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) kan komma att kallas till riksdagens utrikesutskott för att förklara hur biståndspengar används för att betala asylkostnader. Arkivbild.Bild: Mats Andersson/TT
Enligt internationella regler är det tillåtet att under vissa villkor använda biståndspengar för asylkostnader på hemmaplan. Den möjligheten har flera regeringar använt sig av. Det ökade antalet flyktingar de senaste åren har dock gjort att avräkningarna ökat.
I en artikel på DN Debatt hävdas dessutom att regeringskansliet aktivt ska ha uppmanat Migrationsverket att använda sig av en beräkningsmodell som gör att beloppen blir större.
– Regeringen måste lägga alla kort på bordet, för om det stämmer att regeringen har pressat en myndighet att ändra sina beräkningar för att kunna höja avräkningarna, så är det ett stort svek mot världens fattiga, säger Sofia Damm, talesperson i utrikes- och biståndsfrågor för Kristdemokraterna (KD).
Ulrika Modéer, statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin (MP), svarar i ett skriftligt uttalande till TT:
"Den modell som används nu är samma modell som användes under alliansregeringen. Så kring den borde inte råda några oklarheter. Den följer de internationella biståndsreglerna som OECD satt upp. Den här regeringen har ökat transparensen när det gäller avräkningarna och har även aviserat en översyn med fokus på ökad transparens och bättre planeringsförutsättningar".
Frågan om avräkningar ligger redan på utskottets bord i form av Riksrevisionens rapport om ett långsiktigt bistånd. Där konstateras bland annat att kopplingen till kostnader för asylmottagning medför en osäkerhet kring hur mycket pengar som återstår för biståndsverksamhet.
KD har också skrivit en motion med krav på en översyn av hur avräkningarna görs, så att de inte bryter mot regelverket.
– Det är väldigt svårt att få exakta siffror för vilka avräkningar som gjorts. Det kräver riktigt detektivarbete, säger Sofia Damm.
Utrikesutskottet kommer nu att kalla regeringen till sig, men än så länge är det oklart om det blir Isabella Lövin, någon annan minister eller en statssekreterare, uppger utskottsordföranden Kenneth G Forslund (S).
Gå till toppen