Malmö

Mördare köper vittnens tystnad

Malmöpolisens svårigheter att utreda mord och mordförsök beror på den undre världens eget rättssystem. Gärningsmän kan köpa sig fria i inofficiella rättegångar.

Senast förra veckan blev en man skjuten i Malmö. Han dog av sina skador. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
– Jag känner till ett antal fall där det har utväxlats pengar för att man inte ska gå vidare, säger chefsåklagare Pär Andersson i Malmö till Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Som Sydsvenskan och HD tidigare har avslöjat har det flera gånger förekommit blodspengar i grova brottsutredningar i Malmö.
Läs mer:Läs hela ”Dokument: Mordvågen i Malmö”
Läs mer:”Kärleksbråk” blev mordförsök
Läs mer:Bröder får nio års fängelse mot offrets vilja
Ett mordförsök går att köpa sig fri från för en halv miljon kronor, enligt Pär Anderssons uppgifter.
Det är svårt att säga exakt hur vanliga "inofficiella rättegångar" är, men man vet att de förekommer. Ofta är det personer med huvudansvaret inom de berörda familjerna som håller en inofficiell rättegång för att slippa kontakt med rättsväsendet.
Pär Andersson tror att utvecklingen beror på bristande förtroende för myndigheter i vissa grupper. Detta har Sydsvenskan och HD visat i den stora granskningen av mordvågen.
Läs mer:Maktvakuum banade väg för mordvågen
Läs mer:Så trappades våldet i Malmö upp
– Vi har många personer som finns i de här kretsarna där man kanske inte är så bekväm att prata med polis och åklagare på det sättet som vi är vana vid, säger han.
Det kan bland annat handla om att de inblandade kommer från land där polisen är korrupt, eller att de inte vågar kontakta myndigheten.
Under första halvåret 2016 skedde enligt Brottsförebyggande rådet 37 mord och mordförsök med skjutvapen i Malmö. Endast sju av dessa ledde till åtal.
Läs alla artiklar om: Skjutningar i Malmö 2017
Gå till toppen