Himma

Nu riktar vi blickarna mot taket – och börjar måla

Vem har sagt att taket måste vara vitt? Glöm inte bort en av hemmets största ytor när du färgsätter och inreder. Här är fem olika knep för målade tak.

Genom att tänka bort vitt när du ska välja färg för taket öppnar du genast för en rad olika effekter i rummet. Du kan skapa illusioner av lägre eller högre tak genom att välja en mörk eller ljus färg, du kan föra in glädje och energi och du kan förstärka rummets befintliga kvaliteter.
Ett tak målat i en avvikande färg är ett enkelt sätt att skapa stora effekter i ett rum.Bild: Alcro

1. Sänk taket

Ett litet rum med högt i tak, eller en öppen trappa helt i vitt kan lätt få ett ”schaktliknande” utseende. En mörk färg ”sänker” taket och ger rummet en tryggare och mer ombonad känsla. Är det riktigt högt i tak kan du välja att låta färgen gå ned en bit på väggen.
Bild: Alcro

2. Gå hela vägen

Älskar du färg ska du inte glömma taket. Starkt färgsatta rum med vita tak kan ge ett lite skarpt intryck. Då är det bättre att gå hela vägen och även färgsätta taket.
Bild: Becker

3. Skapa lugn

Vill du ha ett lugnt och harmoniskt intryck väljer du tak och väggar i samma färg: välj en mild och ljus kulör.
Bild: Alcro

4. Fixa bredd

Precis som på väggarna kan du leka med mönster i taket för att skapa effekter. Måla till exempel taket i ett avlångt rum tvärrandigt så ser det bredare ut.
Bild: Alcro

5. Måla fram detaljerna

Har du takstuckaturer och höga golvlister – måla dem i en avvikande färg och de kommer att synas tydligare. Använd gärna samma kulör till dörrfoder.
Följ Himma på Facebook!
Gå till toppen