Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Arkitekten vill flytta på bronsskulpturen utanför Konsthallen

Tre vridna pelare i brons landar på torget utanför Konsthallen i juni. Men arkitekten bakom torget, Niels de Bruin på White arkitekter tycker att den är för dominant och skulle gärna se att skulpturen hamnade någon annanstans.

Snart är det dags för den brittiske konstnären Tony Craggs tolv meter höga konstverk "Points of view" att ta plats utanför Konsthallen. Verket är en donation av galleristen Per-Olov Börjeson hösten 2015.
Det är Niels de Bruin på White arkitekter som tillsammans med konstnären Ebba Matz har ritat torget. Craggs tre torn ska placeras intill Matz lågmälda skulptur och Niels de Bruin tycker att Craggs konstverk skulle kunna placeras någon annanstans.
– Tanken är att torget ska vara en plats som man kan använda för tillfälliga konstverk och att Konsthallen ska kunna ställa ut på torget, säger Niels de Bruin.
Han är noga med att han inte har något emot konstverket i sig, men tycker att det tar över för mycket på platsen.
– Som det är tänkt nu är det väldigt dominant. Allt annat är lågmält. Konsthallen i sig är en lågmäld byggnad och torget har en lågmäld gestaltning.
– Man skulle kunna skulle kunna placera det någon annan stans. En bra plats i Magistratsparken kanske. Men det finns säkert andra bra platser också, säger Niels de Bruin.
Även konsthallschefen Mats Stjernstedt är kritisk.
– Konsthallen har en låg profil och är opretentiös i sin arkitektur. Det stora uppstår och öppnar sig när man väl gått in genom dörren. Den typen av anspråkslöshet har White arkitekter förvaltat väl. Jag ställer mig frågande till Gatu- och fastighetskontorets behandling av White i det här fallet när en så pass radikal förändring av deras prisvinnande plats inte kommuniceras, säger Mats Stjernstedt.
Ola Melin, avdelningschef på gatukontorets planeringsavdelning och stadsträdgårdsmästare tycker att Niels de Bruin och White har ritat ett fantastiskt torg som han också tror att många malmöbor uppskattar. Magistratsparken var ett förslag men enligt Ola Melin var stadens arbetsorgan för offentlig konst eniga om platsen utanför Konsthallen.
– Det är en liten park och ganska få rum som är gröna. I ett grönperspektiv i en stad som blir allt tätare så får man göra avväganden där man måste skona de gröna miljöerna.
– Även om man så klart ska ha respekt för för en ursprungsidé så är det väldigt svårt för en stad att garantera att allt blir som det var när man ritade. Staden är inte statisk. Vanligtvis när vi jobbar med konst är det snarare ett tillskott än en omfattande förändring, säger Ola Melin.
Så hur är Niels de Bruins chanser att få konstverket flyttat till parken?
– Tony Cragg har varit på plats och vi har kommit långt i processen. Att flytta konstverket nu kostar skattebetalarna mycket pengar. Det vill jag lägga på något annat.
Konstverket beräknas vara på plats i juni.
Gå till toppen