Åsikter

Läsartext: Avlasta polisen genom att utnyttja hemvärnet

Kraftsamla samhällets resurser mot den grova brottsligheten. Så lyder dagens paroll. Men görs det?
Varför kan vi inte frigöra polisresurser från att kontrollera id-kort?
I dag är det 70 civila poliskontrollanter och 99 poliser som arbetar med den av regeringen beslutade inre gränskontrollverksamheten (Helsingborg, Malmö hamn, Lernacken, Hyllie station och Trelleborg) och den yttre kontrollverksamheten vid Malmö Airport (Sturup). De skulle behöva vara fler.
I Danmark stödjer hemvärnet polisens gränskontroll på gränsen till Sönderjylland och på Lolland och Falster med 125 hemvärnssoldater. Varför kan vi inte göra det samma? Alltså använda obeväpnade (naturligtvis)hemvärnssoldater under ledning av polis till id-kontroll?
Utgångspunkten är att Försvarsmakten (i vilken hemvärnet ingår) inte utför uppgifter som innebär användande av våld eller tvång mot den egna befolkningen.
Man kan också ställa sig frågan varför vi inte använder de nästan 500 militärpoliser som finns i landet till liknande uppgifter. De är direkt gripbara och har en omfattande ”polisutbildning”.
Polisens resurser är hårt ansträngda i dag. Kan vi avstå från försvarsmaktens stöd?
Är det fortfarande skotten i Ådalen den 14 maj 1931 (när militären öppnade eld mot ett demonstrationståg och fem personer dödades) som hindrar det civila samhället att utnyttja försvarsmakten?

Ola Fischer

pensionär, tidigare yrkesofficer
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen