Himma

Dags att sålla i djungeln av prylar

En tavla, en växt, en färg - nu vill vi sluta jaga småprylar i massor. Orsaken är den allt starkare lusten att leva i ett lugnare tempo och minska på konsumtionen.

En rejäl växt istället för djungel. En färg för helheten skull.
Saker blir nu större – och färre. Plocka ner galleriväggen som är fylld av småtavlor och smäll upp en rejäl oljemålning som täcker hela väggen bakom soffan. Soffan, som är djupare och större än någonsin. Väggen är målad i samma färg som dörrfoder och lister – renhet, helhet är idealet. Kulören är antingen dovt vilsam eller mjukt pastellfärgad med grå toner. Och i stället för att göda fram en hel djungel av krukväxter i vardagsrummet väljer vi nu ett enda träd som får stå i ensamt majestät.
Att vara inredningsintresserad är idag för många likställt med att gilla shopping, pyssel och prylar. Det är de små sakerna som gäller: en ljuslykta till, ännu ett print med visdomsord för väggen, några små skålar till för små praktiska saker och kanske ett pysselkit för att göra egna, personliga kuddar. Hemmet är ett öppet fält för skapande och fixande. Dessutom har många valt att låta arbete och fritid flyta samman med hemarbete och fria arbetstider. Det är mycket som ska få rum mellan hemmets väggar. Multifunktionellt är smart och vi vill gärna uppnå effektivitet med programmerbara maskiner och fjärrstyrd belysning.
Samtidigt ropar många efter ett lugnare tempo och minskad konsumtion. Hållbarhet efterfrågas; konsumtions- och nyhetshets ifrågasätts. Det börjar vi nu se spår av i inredningen, och inte bara i materialval och produktionsprocesser.

5 tecken på större och färre prylar hemma:

1. Större

Soffan från Ikeas nya Stockholm-kollektion har liksom många andra just nu ett imponerane djup.

2. Röj i djungeln

En ensam, rejält tilltagen grön växt är gott nog. Bild: Housedoctor

3. Heltäckande

Lugn och ro skänker stora ytor målade i samma kulör. Bild: Alcro

4. Tavelvägg adjö

En stor tavla räcker. Bort med tavelväggen. Bild: HM

5. Lyxiga lampor

Gigantiska, exklusiva takkronor lanseras. Denna av Arihiro Miyake för Moooi.
Följ Himma på facebook!
Gå till toppen