Världen

Fredskår ska vinna ungdomarna i EU

Ju mer ni är tillsammans, ju gladare ska ni bli. EU-kommissionen hoppas vinna ungdomens hjärtan genom volontärjobb och ökat utbyte över gränserna.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
USA:s tidigare president John F Kennedy var mannen som 1961 bildade USA:s fredskår, som sedan dess skickat över 200 000 frivilliga amerikaner världen runt.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hoppas nu på samma sak för EU:s solidaritetskår, som lanserad i höstas för att slå en hel rad flugor i en och samma smäll.
Tanken är att europeiska ungdomar mellan 18 och 30 år ska fördelas ut på volontärjobb över hela kontinenten. Det ska minska ungdomsarbetslösheten, stärka samhörigheten – och dessutom göra nytta, inte minst för att till exempel hjälpa strandade flyktingar och folk som drabbats av naturens nycker.
– För mig har det här alltid varit själva kärnan i vad EU handlar om. Det är inte fördrag eller industriella eller ekonomiska intressen som binder oss samman, utan våra värderingar. Och de som arbetar som volontärer lever varje dag i europeiska värderingar, sade Juncker när solidaritetskåren lanserades i december.
Intresset har varit stort. Trots att det ännu inte finns något färdigt lagförslag om exakt hur kåren ska organiseras, fungera och betalas har över 20 000 unga européer redan anmält sitt intresse via en ny webbportal.
– Det är bra att ungdomar i Europa får möjlighet till volontärarbete. Det som kommissionen har presenterat understryker ju också hur hårt finanskrisen har slagit mot delar av Europa och att det faktiskt finns ett behov av solidaritetsarbete, att bygga nödbostäder, hjälpa till när flyktingar kommer, miljöarbete, konstaterar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) som tillsammans med sina kollegor från övriga EU diskuterade kåren vid ett möte i Bryssel på fredagen.
Redan i sommar ska de första frivilliga kunna lotsas ut till allehanda organisationer. Kostnadsmässigt ska allt kunna göras med pengar som redan finns i EU-systemet.
– Det som dras igång nu bygger ju på det som redan finns i Erasmus+. Sen får vi se hur kommissionens förslag kommer att se ut i maj. Sverige har ju varit pådrivande för att det här ska bygga på kostnadseffektivitet, att vi inte bara lägger på ytterligare insatser utan att vi bygger om och förbättrar det vi har, säger Gustav Fridolin.

Fakta: EU:s solidaritetskår

EU-kommissionen lanserade i december tanken på en solidaritetskår, dit ungdomar mellan 18 och 30 år kan anmäla sig för att under två till tolv månader ägna sig åt antingen volontärarbete eller ett tillfälligt arbete eller lärlingskap.
Bland tänkbara aktiviteter listas arbete med miljö- och naturskydd, hälsa och utbildning, idrott, socialhjälp och mottagande av flyktingar och migranter. Akuta katastrofinsatser är dock uteslutna, med hänvisning till att sådant kräver professionella kunskaper.
De frivilliga ska kunna placeras i alla 28 EU-länder, men även i länder där EU-insatser finansierar olika projekt.
Ett detaljerat förslag kring skapandet av kåren ska presenteras av EU-kommissionen under våren. Målet är att 100 000 ungdomar ska vara enrollerade år 2020.
Anmälan sker via webbportalen: europa.eu/youth/SOLIDARIty_sv
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen