Svedala

Frigiven stortjuv tros ligga bakom inbrottsvåg

Något av en inbrottsvåg sveper just nu över Svedala. Polisen misstänker ett samband med att en ökänd lokal inbrottstjuv nyligen släppts ur fängelse.

Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Fram till på fredagen hade hittills i år 23 försök eller fullbordade bostadsinbrott anmälts i Svedala kommun mot 47 under hela 2016.
Då var antalet anmälda bostadsinbrott det lägsta på flera år. Men nu tycks problemet alltså öka igen.
Bara på torsdagen anmäldes två inbrott i Svedala tätort och ett i Bara. Det är ännu till stor del oklart vad som har stulits.
Jörgen Sjåstad vid Söderslättspolisen säger att flera peroner kan ligga bakom brotten, men att man särskilt misstänker en man som är bosatt i regionen och som man vet tidigare varit mycket brottsaktiv.
– Han har nyligen släppts ur fängelse. Vi vet att han begår många inbrott och verkar ha specialiserat sig på de lite mindre orterna. Han är en person utan fast adress som hela tiden rör på sig och bor hos olika kompisar
– Vi misstänkar att han har börjat med inbrott igen på flera orter som i Vellinge, Klågerup och Svedala. Om en person som han begår ett inbrott om dagen blir det snabbt mycket, säger Jörgen Sjåstad.
Så här långt saknar polisen de bevis som krävs för att gripa mannen. Patruller i området har försetts med foto på mannen och med registreringsnumren på bilar som kan kopplas till honom.
Enligt Jörgen Sjådstad tror polisen att mannen säljer stöldgodset direkt för att kunna köpa narkotika. Därför krävs det mer eller mindre att mannen ertappas på bar gärning eller med stöldgods på sig för att möjliggöra ett gripande.
– Det är inte så lätt att komma åt den här typen av brottslighet även om vi sätter till resurser. För ett par år sedan hade vi många inbrott i Klågerup. Under 14 dagar hade vi patruller utplacerade vid utfarterna utan att något hände den gången.
– Men i och med att vi har en misstänkt kommer vi att gripa honom förr eller senare, säger Jörgen Sjåstad.
Mer nyheter från Svedala hittar du på Här i Svedala.
Gå till toppen