Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Husföretag växer med LSS-boenden

Emrahus bygger vidare på sina energisnåla passivhus. En satsning på att bygga och hyra ut LSS-boenden ska lägga grunden för en expansion.

Robin Berkhuizen hoppas att det trångbodda kontoret kan växa genom att bygga om en gårdslänga.Bild: Rickard Dighammar
– Hade vi bara haft småhusen hade jag inte sovit lika gott på nätterna.
Den spontana kommentaren från Robin Berkhuizen, vd och delägare, visar vad LSS-boenden för funktionshindrade betyder för det Häljarpsbaserade husföretaget.
– Det ger en ekonomisk stabilitet medan villorna blir mer som roliga projekt.
Det är sex år sedan han köpte företaget och placerade kontoret på Flygeltofta gård. Här är man trångbodda idag i takt med att antalet anställda växt från fyra till 14 personer. Och personalstyrkan ska inom kort utökas med två, en va-ingenjör och en projektledare.
Det är tre år sedan som företaget växlade in på LSS-spåret, det vill säga boenden med personal för personer med behov av särskilt stöd.
Ett av tre LSS-boenden som företaget byggt i Gävle. Foto: Karl Albin Bogren, Emrahus
Något som Robin Berkhuizen beskriver som lite av en tillfällighet. Resultatet står redan klart i Gävle där företaget byggt tre LSS-boenden.
– Där har vi har byggt Sveriges första LSS-boende som passivhus, säger Robin Berkhuizen.
Han menar att byggnadssättet, täta och välisolerade hus, passar dem som flyttar in på LSS-boendet.
– Det blir ett extremt tyst inomhusklimat, säger Robin Berkhuizen.
– Vi bygger inte bara för klimatets skull utan för dem som ska bo och arbeta där. Vi tar hänsyn både till de boendes trygghet och personalens säkerhet.
Företaget bygger efter eget koncept och både äger och förvaltar sina boenden. Hyresintäkterna från kommunerna ger sedan en bas att stå på inför fortsatt expansion.
Ytterligare elva boenden, företrädesvis i Skåne, är under byggnation eller på bygglovsstadiet.
– Vi bygger ett boende i Kattarp och projekterar ett i Mörarp, berättar han om de närmaste som ligger i grannkommunen Helsingborg.
I hemkommunen Landskrona har företaget hittills byggt villor, till exempel i Häljarp och norra Landskrona.
En liten del i nya stadsdelen Norra Borstahusen ska också bebyggas med passivhus.
Här har företaget tildelats en tomt på drygt tusen kvadratmeter och skissar på fem eller sex småhus.
– Antalet beror på hur vi gör för att få in en p-plats till varje hus. Det blir i alla fall inte så stora tomter, konstaterar Robin Bernhuizen.
Projekteringen väntar på klartecken från stadsbyggnadsavdelningen och sedan ska man hitta hugade köpare.
– Vi har 25-30 intressenter som hört av sig utan att vi gått ut med något. Där tror jag att det tidigast blir inflyttning till julen 2018.
Passivhus saknar konventionella uppvärmningssystem. I stället används FTX-aggregat som återvinner värmen i utgående dålig inomhusluft genom att möta inkommande friskluft och sedan filtreras.
– Det är viktigt att huset är helt tätt. När du bygger nytt får du extremt låg energikostnad. För en normalfamilj och ett hus på 135 kvadratmeter handlar det om 300 kronor i månaden i elkostnad för uppvärmning och varmvatten, säger Robin Berkhuizen.
Företaget har även byggplaner hemmavid. Här krävs ändrad detaljplan för att bygga i gårdsparken, där det skissas på 25-40 nya bostäder, och för att förvandla en del av gården till nya kontorslokaler.
– Där vill vi inreda 450 kvadratmeter till kontor. I så fall kan vi bygga upp en LSS-visningslägenhet i full skala.
Robin BerkhuizenBild: Rickard Dighammar
Men först måste planen godkönnas. Något som kan ta tid eftersom grannar haft synpunkter på höjden vad gäller nya bostäder och oroas av ökad trafik på tillfarstvägen.
– Vi har sänkt ursprungsförslagets fyra våningar till två våningar. berättar Robin Bernhuizen.
Parkområdet ska inte bebyggas i egen regi. Projektet kommer att säljas vidare, utan krav på att det ska bli just passivhus.
När han köpte Emrahus var det inte passivhuskonceptet som lockade, utan storleken på företaget.
– Men det tog inte lång tid att bli passivhusnörd, säger han och skrattar
Från att tidigare ha stått på mässor och lagt mycket tid på att förklara konceptet upplever han idag en ökad kunskap om hus som byggs med tjocka väggar och tak utan egna konventionella uppvärmningssystem.
Strategibeslutet att satsa på LSS-boenden, med längre byggtid, bidrog till att omsättningen sjönk till 9 miljoner kronor 2015 och steg rejält ifjol, till 37 miljoner kronor. Och expansionen väntas fortsätta.
– Förhoppningsvis bygger vi 20 LSS-boenden per år. Då behöver vi vara 25-30 anställda.
Robin Berkhuizen är en av fyra delägare och den ende som är operativ i företaget. Ägarkvartetten består i övrigt av Håkan Eksandh, Mats Jakcobson och Arne Bernroth
Ett av tretton hus som företaget planerar i bostadsområdet Blossalyckan, Arild, Höganäs kommun. Foto: Peter Carlsson, EmrahusBild: Peter Carlsson
Boxhus i Häljarp. Foto: Emrahus
Villa Nilsson i norra Landskrona är ett av företagets husbyggen i hemkommunen. Foto: Nils Olsson, Emrahus
Gå till toppen