Lund

Svampodling i Hällestad gick upp i rök i natt

Sveriges största svampodling brann upp i natt. Trots förödelsen på jätteodlingen utanför Torna Hällestad räknar företaget med att vara igång i mindre skala redan i dag.

Räddningstjänsten larmades till branden vid 02.10 och när de kom fram stod en större ladugård övertänd.
– Det är en u-formad byggnad där den ena delen var helt övertänd vid framkomst. Vi håller på och gräver av byggnaden på mitten med en hjullastare för att begränsa spridningen och än så länge har det haft god effekt, sa Mats Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd, vid 03.30-tiden.
Enligt räddningstjänsten fanns det också spridningsrisk till ett boningshus som står cirka tio meter ifrån den brinnande byggnaden.
– Min lillebror David som bor på gården gick upp klockan två i natt för att värma välling till sitt barn och hörde en smäll utanför. När han tittade ut såg han att hela ladugården där vi har svampodlingen var övertänd, säger Mathias Persson, vd för Hällestadssvamp, i ett pressmeddelande.
Strax före klockan sex på fredagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att begränsningsarbetet lyckats.
— Halva byggnaden och boningshuset har klarat sig. Det brinner fortfarande men vi håller på att avveckla insatsen och låter det brinna av under kontroll. Sen väntar eftersläckningsarbete en bit in på förmiddagen, säger Mats Nilsson.
Ingen har kommit till skada i branden. Kontor med datorer och administration är dock borta, enligt svampföretaget.
20—25 brandmän från Veberöd, Malmö, Staffanstorp, Burlöv och Lund deltog i insatsen.
Svampodlingen utanför Torna Hällestad brann i natt.Bild: Patrick Persson
Hällestad odlar tretton olika sorters svamp. Tack vare ett flertal underleverantörer kan företaget redan i dag börja leverera svamp i mindre skala. Och inom kort räknar vd:n Mathias Persson att odlingen ska kunna byggas upp tillfälligt på annan plats.
Bild: Bengt Arvidson
– Vi har samarbetspartners hos vilka vi kan inhysa ekoodlingen. Inom tre veckor ska vi kunna leverera samma mängd färsk kvalitetssvamp som vanligt. Dock har jag svårt att garantera att alla tretton sorter finns, men det hoppas jag det finns förståelse för i det här läget, säger han.
Bild: Bengt Arvidson
Läs alla artiklar om: Branden på svampodlingen
Gå till toppen