Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lag mot barnäktenskap ska snabbutredas

Regeringen vill snabbutreda en lagändring om att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige. Ett utredningsförslag ska vara klart under detta år.

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, vill snabbutreda en lag som innebär att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger att inriktningen är att i fall då äktenskap ingåtts utomlands och där den ena makan är under 18 år vid ankomsten till Sverige, så ska ett äktenskap inte erkännas. Det handlar oftast om asylsökande.
Johansson ser dock också svårigheter med en sådan lag.
– Det är klart att när man inte erkänner äktenskap så får det också rättsliga följder. Det kan handla om arvsfrågor, bodelningsfrågor och om det finns gemensamma barn. Det finns en lång rad konsekvenser, säger Johansson.
Beskedet om en snabbutredning kom efter möte mellan regeringen, de borgerliga och Vänsterpartiet. Regeringens inbjudan kom efter det att Liberalerna nyligen föreslagit att riksdagens civilutskott ska gå före regeringen och ta fram ett lagförslag om att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige. Den borgerliga Alliansen kan tillsammans med Sverigedemokraterna köra över regeringen och genomföra en lagändring.
Liberalernas ledare Jan Björklund är nöjd och anser att regeringen "backat helt".
– Nu tar de fram ett förslag till ett förbud och om de sedan inte vill ställa sig bakom det, då röstar vi igenom det. Det finns en majoritet för att förbjuda barnäktenskap, säger han.
Frågan om att inga barnäktenskap ska erkännas, inte heller de som ingåtts då makarna inte haft någon anknytning till Sverige, har aktualiserats i takt med den stora flyktingsströmmen under 2015. Förra våren uppgav Migrationsverket att man identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner, barn som i de flesta fall har placerats med sina vuxna makar.
Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S) betonar att grundregeln ska vara att barn, oftast flickor, ska placeras som ensamkommande barn även om de uppger att de är gifta. Det har dock inte alltid skett, framförallt i fall där barnen har fått egna barn med sin vuxne make.
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram tydligare riktlinjer för hur kommunernas socialtjänst ska hantera sådana fall och även ta fram tydlig information till barnen själva.
– Vi ska inte ha barn som lever i äktenskapsliknande tvångsmässiga förhållanden till vuxna, säger Regnér.
– De här flickorna har rätt till den frihet, de studier och boendeformer som andra ensamkommande barn har.

Fakta: Barn- och tvångsäktenskap

• Den 1 juli 2014 stärktes skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.
• Då avskaffades möjligheten för barn att få dispens för att gifta sig i Sverige
• Även möjligheten att erkänna utländska barnäktenskap begränsades kraftigt.
• Till exempel kan inte en man boende i Sverige som åker utomlands för att gifta sig med ett barn få äktenskapet erkänt.
• Förbud mot erkännande gäller dock inte om ett barnäktenskap ingåtts utomlands då ingen av makarna hade anknytning till Sverige
Källa: Regeringen, riksdag, TT
Gå till toppen