Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

MFF-ordföranden om bokslutet: ”Om vi hade varit ett företag hade det varit unikt”

MFF-ordföranden Håkan Jeppsson är mycket nöjd med ett bokslut för 2016 som landar på ett plus på fem miljoner kronor. ”Och vi har en omsättning på 248 miljoner kronor utan spel i Europa. Det är väldigt bra”, konstaterar han.

Malmö FFs ordförande Håkan Jeppsson.Bild: PETTER ARVIDSON
De båda åren i Champions League har ju lyft ekonomin i MFF till nästan ofattbara höjder. 2016 är något mer blygsamt, men Håkan Jeppsson pekar på en rad nyckeltal.
– Vårt egna kapital ökar igen, nu till 457 miljoner kronor, vilket är all time high. Vår soliditet (tillgångar finansierade av eget kapital) är 51 procent, vilket nästan är osannolikt högt. Och vi har likvida medel på runt 240 miljoner, trots att vi investerat i aktier i stadion och ombyggnader.
Företagsledaren Jeppsson gör också gärna en jämförelse med den värld där han jobbar i yrkesmässigt.
– Om vi hade varit ett företag, så hade det varit lite unikt. För där räknar man oftast inte bruttoskuld utan netto. Alltså utgår från vilka likvida medel man har. Teoretiskt skulle vi kunna tömma kontot och betala av skulderna, alltså har vi i praktiken inte någon nettoskuld längre.
Det var ju det stora skuldberget på stadion som oroade MFF-ordföranden under flera år. Vinsten på fem miljoner kronor tycker han också är bra.
– Vi växer i hemmasfären, vi har högre biljettintäkter och högre marknadsinkomster. Det ser väldigt bra ut, förklarar han.
Numera räknar MFF in spelarförsäljningar och köp i den ordinarie verksamheten. Tidigare separerades dessa, men man menar sedan ett par år att de är ett naturligt inslag i en fotbollsklubb i dag.
I somras valde MFF att sälja Vidar Örn Kjartansson till Israel för runt 40 miljoner kronor. Med andra ord hade bokslutet för 2016 landat på ett ganska kraftigt minus om man inte gjort den affären.
– Å andra sidan hade vi mycket större försäljningar 2015. Jag kommer aldrig att avslöja summan för Vidar, men det är nettot man får räkna med. Det blir en del andra omstruktureringar av truppen också och man kan inte bara ta en teoretisk nettovinst.
Men visst hade det blivit minus?
– Ja, man kan säga att det teoretiskt kunde blivit en tvåsiffrig förlust i nedre spannet i miljoner räknat, men å andra sidan innebar försäljningen också att vi kunde omformera och ta vissa kostnader på 2016 tack vare den affären, säger Håkan Jeppsson.
Det gäller till exempel den sparkade tränaren Allan Kuhn, som MFF enligt avtalet måste betala lön för under tolv månaders uppsägning.
– Hela den kostnaden är tagen på förra året, säger Håkan Jeppsson.
Men beslutet att sälja hade ändå en viss ekonomisk grund?
– Ekonomin är alltid en fråga. Det hade en betydelse, sen vilket som var viktigast är en annan fråga. Vi hade ändå bredaste truppen och det blev som vi förmodade - vi spelade bättre fotboll som lag utan Vidar, säger Håkan Jeppsson, men utvecklar också:
– Vi gick in i året och la ett pussel - i första hand Daniel Andersson och Niclas Carlnén, men i samarbete med oss i styrelsen, utifrån vad vi trodde skulle hända. Sen hände inget i truppen. Då får det konsekvenserna, vi hade för höga kostnader och för stor trupp och fick ett för bra bud för att tacka nej till.
Är det då ändå något oroande att ni utan den försäljningen gått med förlust?
– Nej, utan Europaspel är det ett godkänt resultat. Vi fortsätter att öka omsättningen. Med strategiska satsningar blev kostnaderna för höga, men under kontroll. Därför rättar vi till det. Kan inte leva med den nivån och därför har vi nu en tajtare trupp.
Samtidigt pekar Jeppsson återigen på medvetna satsningar av engångskaraktär - typ av de egna lokalerna på stadion.
Nu har ni väldigt många spelare på utgående kontrakt 2017, vilket kan påverka om ni måste ta in många nya spelare - då kostnaderna alltid är som störst inledningsvis (sign on bonusar).
Oroar det dig?
– Nej, jag ligger inte sömlös för det heller, att den del försvinner. I grunden är det ett av skälen till att truppen blev för stor - vi är inte mindre attraktiva, vi var plötsligt mer attraktiva. Färre ville lämna. Och några kanske kan tänka sig att förlänga i år.
Daniel Andersson säger som ett mantra i alla lägen att han är nöjd med truppen. Utifrån tycker många att någon/några förstärkningar behövs nu?
– Min uppfattning är inte att Danne säger så för att bli av med frågan. Han är ganska nöjd med den trupp vi har. Man ska komma ihåg att man kan också ha överflödets förbannelse.
Någon budget för 2017 får vi inte se, inte heller medlemmarna vid årsmötet.
– Nej, det vore helt ohållbart. Vi har en basbudget, där vi inte räknar in 100-tals miljoner från
Europaspel, men den jobbar vi bara med internt. Vi har dessutom rullande uppdateringar, då saker och ting förändras så snabbt i dag, förklarar Håkan Jeppsson.
På fredagen släppte också valberedningen sina förslag.
Två ledamöter lämnar styrelsen. Dels Lars Ljungälv, men framför allt mångårige profilen Erling Pålsson som inte minst som delägare och finansiär i stadionbygget varit viktig.
Valberedningens förslag är att Claes Malmberg flyttas upp som ordinarie (enligt tidigare beslut ska MFF inte längre ha suppleanter), samt att Zlatko Rihter nyväljs. Zlatko Rihter är en Malmöbo med ursprung på Balkan och i dag är vd för medicintekniföretaget Celavision i Lund.
Läs alla artiklar om: MFF:s bokslut 2016
Gå till toppen