Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Regeringen fattar beslut om rotavirusvaccin

Rotavirus är en mag-tarminfektion som är mycket smittsam och drabbar i princip alla barn en eller flera gånger före fem års ålder. Nu föreslår Folkhälsomyndigheten att ett drick-vaccin bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ett vaccin mot rotavirusinfektion, en mag-tarminfektion som orsakar magsjuka hos små barn, bör ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, enligt Folkhälsomyndigheten.
Rekommendationen lämnades i dag till regeringen och följer på en tidigare remissrunda där merparten var positiva till ett nationellt vaccin mot rotavirus.
Myndigheten har bedömt att vaccinet uppfyller alla kriterier i smittskyddslagstiftningen. Beslutet utgår också utifrån kunskapsunderlag om hur vanlig och allvarlig sjukdomen är, hur effektivt vaccinet är, samt hälsoekonomiska och etiska aspekter.
Vaccinet ges i droppar och används i USA, Finland och Norge. I Sverige har Jönköping och Stockholm börjat erbjuda barn vaccinering.
Det är regeringen som fattar beslut om eventuellt införande i vaccinationsprogrammet.
Gå till toppen