Kultur

"Trainspotting" 21 år senare: impotens, hjärtproblem och infertilitet

"Trainspotting" är tillbaka efter 21 år. Men förvänta er inte en uppföljare som håller sig på rälsen.
– Nostalgi kan på en och samma gång vara en tillgång och en fiende, säger filmens regissör Danny Boyle.

Mark Renton (Ewan McGregor) and Begbie (Robert Carlyle).Bild: Jaap Buitendijk
Året är 1996. Storbritannien har inte varit så hett sedan the swinging sixties. Den leende och ungdomlige Tony Blair står på dörrtröskeln till 10 Downing Street, och landet kokar av framtidsoptimism. Band som Oasis, Blur, Suede, The Verve och Radiohead dominerar listorna. Spice Girls blir ett globalt fenomen.
Om dessa artister tonsatte den era som döptes till Cool Britannia, så var det "Trainspotting" som bildsatte den. Baserad på Irvine Welshs experimentella roman om ett gäng kriminella heroinister i Edinburgh, var Danny Boyles film fräck, uppkäftig och som gjord för att reta upp äldre generationer.
När filmen nu får en uppföljare efter 21 år, är Danny Boyle och skådespelarna noga med att påpeka att de inte försöker vandra i gamla fotspår.
– Det är omöjligt, säger Johnny Lee Miller ("Sick Boy" i gänget) på Berlinfestivalens presskonferens.
– Den första filmen hade ett bra ämne, en bra story och kom vid precis rätt tillfälle och lyckades fånga tidsandan. Det går inte att göra om. Så vi försökte inte.
"Trainspotting" slutar med att Renton (Ewan McGregor) blåser sina vänner på pengarna från en heroinförsäljning. I "T2 – Trainspotting" återvänder han hem till Edinburgh efter tjugo år på flykt i Amsterdam. Han är ren från droger, vilket man inte kan säga om barndomskamraterna Sick Boy och Spud (Ewen Bremner). Psykopaten Begbie (Robert Carlyle) sitter i fängelse och drömmer om att hämnas på Renton. Alla har sin beskärda del av medelålders krämpor: impotens, hjärtproblem, infertilitet, frostiga familjerelationer.
Den nya filmen klipper in scener från den gamla, och blir delvis en vemodig betraktelse över tidens gång. Som när Sick Boy undrar varför Renton har kommit tillbaka: "Är du en turist i din egen ungdom, eller?"
– Nostalgi kan på en och samma gång vara en tillgång och en fiende, säger Danny Boyle.
– Jag ville göra en historia om manligt beteende över tid. Filmen handlar om rädslan för att åldras, om besvikelser i livet. Jag visste att skådespelarna skulle bidra med sina egna erfarenheter.
Irvine Welsh har fortsatt att skriva romaner och noveller om kvartetten Renton, Spud, Sick Boy och Begbie. "T2 - Trainspotting" är delvis baserad på romanen "Porno" från 2002, men till största del är det en ny berättelse.
I intervjuer genom åren har Danny Boyle sagt att han inte ville göra en uppföljare förrän skådespelarna åldrats märkbart. En mer banal förklaring är att Ewan McGregor sa upp bekantskapen med regissören under flera år efter att han dumpats till förmån för Leonardo DiCaprio i "The beach" (2000). Filmens stjärna är inte på plats i Berlin, men alla på presskonferensen vittnar om att det var en känslostark återförening när regissören och ensemblen filmade i Edinburgh.
– Staden är mycket mer dynamisk idag jämfört med för tjugo år sedan, eftersom det har varit ett stort inflöde av studenter. Häromdagen var det någon journalist som påpeade för mig att det kanske beror på "Trainspotting". Kanske det. Men många vet inte att den första filmen till största del är inspelad i Glasgow, av finansiella skäl, säger Danny Boyle.
"T2 – Trainspotting" har redan haft premiär i Storbritannien och blivit en biljettkassevältare, men också fått kritik för att den bara i förbifarten kommenterar den politiska situationen i landet.
– Vi filmade mitt under brexit, och skottarna var i chock – en överväldigande majoritet av dem ville ju stanna i EU. Men varken den här eller den förra filmen är avsedda att vara politiska filmer, säger Danny Boyle.
Titeln refererar till James Camerons "Terminator 2" (som aldrig officiellt hette "T2", även om den kallades för det).
– Vi ville inte bara kalla den "Trainspotting 2". Och vi tänkte – vad skulle rollfigurerna själva ha velat kalla filmen? De skulle ha valt "T2", dels för att hylla Cameron, dels för att reta honom, säger Danny Boyle.
"T2 – Trainspotting" har biopremiär den 22 februari.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 17 februari
Gå till toppen