Kultur

Utsikten på Grilljanne är en av få höjdpunkter

”Stämningen i lokalen är stimmig. Redan innan vi fått in våra huvudrätter vill vi helst gå och gömma oss bakom de tunga, röda draperierna i entrén.” Bong har besökt Grilljanne.

Bild: Emma Larsson

Grilljanne

Adress: Tyfongatan 1, Malmö, www.grilljanne.com. Tel: 040-616 52 20. Öppet: Mån-ons 06.30-10 samt 17.30-23, tor 06.30-10 samt 17.30-11.45, fre 06.30-10 samt 17.30-01, lör 08-11 samt 17.30-01, sön 08-11 samt 17.30-23. Priser: Förrätter 95-110 kr, huvudrätter 205-245 kr, efterrätter 25-95 kr. Avsmakningsmeny 395 kr. Typ av kök: Crossover. Atmosfär: Stekig.
Först undrar vi vad den stackars personalen kan ha gjort för ont för att tvingas springa omkring i matsalen med lustiga små hattar i kycklinggult på huvudet, men så förstår vi att det bara är restaurangens tolkning av en ”grilljanne”. Det vill säga det sena 1800-talets motsvarighet till dagens brat eller Stureplansprofil; ännu tidigare hade han kanske kallats dandy.
Det tycks vara just den atmosfären man velat skapa här uppe på Studiohusets översta våning, en känsla av snabba cash, dåligt omdöme och dyra drinkar. Till sommaren kommer man att kunna mingla på terrassen, men i nuläget hittar man den bästa utsikten över staden inne på toaletterna. Det är lätt att fastna där inne, med blott en glasruta mellan sig själv och oändligheten. Dessutom är det en liten oas av lugn, en frist från gapig musik och dito personer i bardelen.
Med dessa intentioner blir vi därför mycket förvånade när menyn snarast påminner om en asiatisk buffé. Vi hade förväntat oss en skaldjursplatå, en tournedos Rossini, en caviarbricka – till och med en mäklarbricka hade känts mer rätt i sammanhanget.
Själva kallar de sin mat för en blandning mellan Asien, Kalifornien och Skåne, vilket ändå är en rimlig sammanfattning. Det är mycket chili, ingefära och skånskt kött, faktiskt så mycket chili och ingefära att vi börjar undra om det varit rea på dessa råvaror.
Bordet bredvid har valt avsmakningsmenyn och får små portioner av nästan hela menyn på ett par olika tallrikar. Vi gillar inte riktigt julbordskonceptet, utan väljer de normalstora portionerna. De koreanska, grillade revbenen för 95 kronor är smaksatta med bland annat gochujang, sesam och vitlök och är riktigt trevliga, med fettigt och mört kött och en tjock och sötstark marinad.
Däremot blir vi inte lika förtjusta i krogens tolkning av umai, en malaysisk cevice, för 110 kr. Den innehåller alldeles för mycket råa strimlor av purjolök, morot och chili för att den lika råa torsken ska komma till sin rätt.
Stämningen i lokalen är stimmig och sannolikt är det vettigare att gå hit för drinkar och nätverkande än för romantiska middagar. Redan innan vi fått in våra huvudrätter vill vi helst gå och gömma oss bakom de tunga, röda draperierna i entrén.
Tack och lov låter vi bli och belönas med en version av den lilla plockmaten ssäm, där kött och annat vanligtvis äts inlindat i salladsblad. Här serveras en mör entrecôte för 245 kronor, toppad med den smakrika, koreanska ssamjangpastan, bredvid lättsyrad gurka och enokisvamp.
Tyvärr serveras även nästa fisk – gösen för 245 kronor – med samma misslyckade uppsättning cruditéer som senast.
Vid desserten är det hejdå Asien. Pecannötspajen för 95 kronor är amerikanskt kolasockrig och den lilla brownien för 85 är seg som kåda men ändå god. Trots detta måste vi ändå utnämna toaletterna till kvällens höjdpunkt.
Gå till toppen