Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vill lära sig av barn – leker tillsammans för högre tillit i samhället

I upplevelseutställningen "Skapa, Leka, Lyssna" får barn lära sig att bli skapande människor som litar på varandra.
Nu kommer utställningen till Burlöv center.

Bild: David Helander
I en lokal mittemot restaurangtorget på Burlöv center rusar en förskoleklass omkring tillsammans med vuxna klädda i färgglada dräkter. En kvinna klädd i gult – hon är solen – går runt på styltor. En flicka är utklädd till prinsessa. En annan har en Buzz Lightyear-kostym.
Bakom utställningen – som består av färgglada hus där barnen kan leka – står föreningen Tillitsverket. På torsdagen var förskoleklasser välkomna att prova på lekarna och på lördag är utställningen öppen för alla.
– Det är roligt att komma till ett ställe med så många människor. Och att trängas in i ett sammanhang som är fyllt av kommers, säger Stina Balkfors, projektledare på Tillitsverket som står bakom utställningen
Harald Winter, enhetschef för Kultur i Burlöv och Tillitsverkets projektledare Stina Balkfors testar att gå på lina i en mindre utställningsdel utanför centret.Bild: David Helander
Personerna på Tillitsverket kommer från olika håll. Patrick Kratt arbetar till vardags med biståndsfrågor på Sida.
– Man lär sig nya sätt att närma sig varandra och märker kraften av lekfullheten, vad det kan göra inom hela samhället, säger han.
Harald Winter provar en kungadräkt i "teatergarderoben", där man samlat mängder av utklädningskläder för stora och små.Bild: David Helander
Sverige hamnar högt upp inom internationell statistik gällande tillit, men bland yngre finns det däremot tecken på att tilliten minskar, enligt Tillitsverket.
– Jag tror det är viktigt att verka för att öka tilliten och detta är ett roligt och bra sätt att lära känna varandra, säger Harald Winter, enhetschef för Kultur i Burlöv.
Patrick Kratt på Tillitsverket.Bild: David Helander
Patrick Kratt är helsvettig efter att ha sprungit runt med förskolebarnen. På torsdagsförmiddagen har hundra barn redan besökt utställningen. Nu är 60 till på gång.
Föräldrar får inte bara komma in och lämna sina barn, utan förväntas vara med och leka. Även för ett lekproffs som Patrick Kratt är det fortfarande inte helt enkelt att stänga av sin vuxna sida.
– Att våga släppa loss är något jag måste övervinna varje gång.
Gå till toppen