Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Owe Thörnqvist och Robin Bengtsson klara för final

En man som hette Owe är klar för finalen i Melodifestivalen.Owe Thörnqvist och Robin Bengtsson visade sig vara de folkliga favoriterna när helgens race avgjordes i Växjö.

Owe Thörnqvist och Robin Bengtsson firar finalplatserna.Bild: Janerik Henriksson/TT
Var det Hasse-effekten? Boogiefebern? Senapsgasen?
Oavsett vad det var som hände så hände det verkligen: Owe Thörnqvist fångade de röstande tittarnas hjärtan och såg till att den förhandstippade pojktrion som bland den unga publiken är känd som The Foo Conspiracy tvingas ta vägen om Andra chansen.
Fast denne man som heter Owe var inte helt okänd bland de yngre tittarna när han klev upp på scenen i Växjö. Åtminstone "Varm korv boogie" är en låt som skolbarn över hela landet fortfarande sjunger.
Nu dammar vi av alla de härliga klichéerna: Gammal är äldst! Owe Thörnqvist är still going strong!
Ja, det där sista sjöng han ju faktiskt själv i den där låten: "Boogieman blues". Han har medvetet gått in för att gjuta liv i lite av det gamla; i en intervju för HD och Sydsvenskan i veckan beskrev han sin låt som en "humoristisk återblick". Det finns varm korv boogie över hela tävlingsnumret.
Det blir alltså till att stanna i kyliga Sverige. Owe Thörnqvist lämnade sitt pensionärsliv i soliga Florida, med golf och värme, för att sjunga i den här tävlingen. "Vad har jag ställt till med för mig själv?" är hur han uttryckte det i samma intervju. Han har ju aktivt valt bort den kalla svenska årstiden. Men dagen före sin 88-årsdag 12 mars ska han vara på plats på scen för en ny direktsändning. Det blir nya repetitioner. De inleds troligen 8 mars. Internationella kvinnodagen, alltså. Vilket för oss in på nästa fråga: vad hände med alla kvinnorna? I Växjö röstades de ut, var och en.
Men Robin Bengtsson hänger kvar, även om låten han tävlar med heter "I can't go on". Den skiljer sig rätt rejält från "Constellation prize", förra årets bidrag som innebar hans genombrott. I år tonar han fram som en Justin Timberlake i en Dressmann-reklam. Den gången stod han på scen och fingrade på ett munspel. Men nya år kräver nya attiraljer, i alla fall om man ändå inte spelar på riktigt. Owe Thörnqvist lirade verkligen på sitt munspel på scen. Det gjorde Louise Hoffsten också, när hon tävlade för fyra år sedan.
Nedan: Läs Håkan Engströms direktrapportering från deltävlingen i Växjö i efterhand:
Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2017
Gå till toppen