Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hubben ska rädda kvar dyrbar kompetens i Skåne

Att hitta specialistkompetens utomlands är kostsamt. Och alltför ofta flyttar den dyra utlandsrekryteringen hem igen när familjen inte trivs. International Citizen Hub i Lund arbetar med ett förebyggande integrationsprogram för att få dyrbar arbetskraft att stanna i Skåne.

Cynthia Sradaputta tar emot besökarna, totalt ett tjugotal, inför introduktionsmötet till kick-startprogrammet på International Citizen Hub i Lund. Karina Gehrke (i mitten) är på Hubben för första gången och skulle vilja hitta ett deltidsjobb.Bild: Jenny Leyman
Cynthia Sradaputta kom till Sverige med familjen från Indonesien förra året. Maken Hari Purnomo jobbade för Tetra Pak och detta var hans andra utlandstjänst. Han hade nu fått jobb på marknadsföringsavdelningen i Lund.
För familjen var det första gången i Skandinavien. Hari Purnomo bekymrade sig inte för egen del, men för sin frus skull. Skulle hon trivas? Tänk om hon inte hittade något att göra och ville flytta tillbaka? Cynthia Sradaputta är från början kemiingenjör, men är också utbildad inom marknadsföring och försäljning. När familjen under tre år bodde i Thailand jobbade hon på British School i Bangkok med administration och elevkontakter. Hon trivdes väldigt bra och insåg att det var kommunikation och människor hon ville jobba med.
– När min man berättade om sin oro för sin arbetsgivare förmedlade Tetra Pak kontakten med International Citizen Hub och Lisa Andersson som är ansvarig där. Redan hemma i Indonesien fick jag möjlighet att prata med henne om deras program för att stötta medföljande, berättar Cynthia Sradaputta.
International Citizen Hub, vanligen kallat ”Hubben”, är ett kommunalt och regionalt initiativ där Lunds kommun är huvudman med stöd från Region Skåne. Syftet se till att kvalificerad arbetskraft som företag rekryterar från andra länder till södra Sverige ska välja att förlänga sina kontrakt efter avtalets slut.
Lisa Andersson håller möte i Hubbens lokaler i Ekska huset i Lund.Bild: Jenny Leyman
Den globala konkurrensen om högutbildad arbetskraft har ökat. Forskning visar att länderna som lockar mest är de med hög lönenivå och lågt skattetryck. Expertskatten som infördes i Sverige 2001 var ett sätt att möta näringslivets krav på att lättare kunna rekrytera internationellt. Tanken bakom EU:s blue card (EU-blåkort) är också att underlätta rekrytering från länder utanför EU av högutbildade. Kortet ger personen rätt att bo och jobba i Sverige. För att få det måste personen bland annat ha en högskoleutbildning motsvarande 180 högskolepoäng eller fem års relevant yrkeserfarenhet.
International Citizen Hub i Lund samarbetar med ett antal företag i regionen, som Tetra Pak, Ikea, Vestas, men även med ESS och MAX IV som också har ett stort antal anställda från andra länder.
Hubben har sina lokaler i Ekska huset, en gammal korsvirkesbyggnad snett framför stadsbiblioteket i Lund. Här hålls föreläsningar och möten. Tidningen träffar Cynthia Sradaputta och Lisa Andersson i ett av rummen på andra våningen. De har nyss avslutat ett informationsmöte.
– Den största utmaningen är de medföljande. De har svårt att hitta jobb, tycker svenskar är svåra, hittar inte sin plats i samhället. Och företagen vet inte vad de ska göra för att underlätta. Det är där Hubben kommer in. Vi hjälper till med integrationen för de medföljande. Vi visar fördelarna med att bo i Sverige och lotsar dem framåt mot jobb, säger Lisa Andersson, som är ansvarig för Hubben.
Det var med blandade känslor som Cynthia Sradaputta och hennes make flyttade hit i juni i fjor, särskilt med tanke på de tre tonårsbarnen. Sommaren gick åt till att lära känna Lund, Skåne och att installera sig i sitt nya hem. I augusti började barnen skolan och maken var redan i full gång med sitt arbete.
– Då startade ett så kallat kick-startprogram på Hubben. Det kändes bra att ha något att gå till men ärligt talat hade jag inte så höga förväntningar. Jag tänkte att var det mer ett "hålla-handen-projekt" för att göra oss medföljande nöjda. Men det visade sig vara annorlunda, säger Cynthia Sradaputta.
Programmet består av flera delar. I en serie föreläsningar får deltagarna information om hur det fungerar i Sverige. Försäkringskassan, Skatteverket, Lunds universitet och med flera berättar om sina verksamheter. En jurist berättar om internationell juridik, deltagarna blir informerade om öppen förskola, Internationella skolan berättar om sin utbildning. Syftet är att ge deltagarna verktyg för att röra sig framåt på snabbast möjliga vis i det svenska samhället. En viktig del är att förstå den svenska kulturen. Hubben arrangerar därför språkkafé och diskussioner om sociala koder där deltagarna kan träffa svenskar och bygga nätverk.
Kickstart-programmet testades först som pilotprogram men har nu etablerats och drivs från och med i år i samarbete med Arbetsförmedlingen och Invest in Skåne. I mitten av februari startar två grupper med totalt runt 60 personer. Programmet pågår under tretton veckor med aktiviteter tre timmar per vecka.
Hubben har sina lokaler i Ekska huset, en gammal korsvirkesbyggnad snett framför stadsbiblioteket i Lund.Bild: Jenny Leyman
Vindkraftleverantören Vestas med 400 anställda i Sverige, varav 160 vid det nordeuropeiska huvudkontoret vid Svågertorp, är ett av de företag som är med och konkurrerar om arbetskraft globalt. Ibland är det svårt att hitta relevanta sökande i närområdet och Vestas rekryterar då internationellt. Ofta handlar det om rekrytering av specialister inom vissa funktioner eller personer med särskild erfarenhet av till exempel en viss programvara. Det är tjänster som oftast både kräver både en magister- eller masterexamen i grunden och relevant arbetslivserfarenhet.
Tre medföljande till nyanställda på Vestas Northern Europe har blivit antagna till kickstartprogrammet med start i mitten av februari. Och återkopplingen från de tre anställda och deras partners som kommer från andra delar av världen har varit väldigt positiv.
– Vi vill ju att våra anställda ska stanna länge hos oss. Om den medföljande partnern då inte trivs i Sverige är sannolikheten tyvärr stor att den anställde slutar. Då får vi göra om rekryteringen vilket är både tidskrävande och dyrt, säger Patrik Darsund, Senior HR Business Partner på Vestas.
Tidigare har Vestas själv försökt hjälpa till med olika initiativ och externa partner. Till viss del kommer de fortsätta med det, men företaget ser fördelar med att samarbeta med Hubben, som har goda kontakter inom kommun, Region Skåne, andra myndigheter och inom det privata näringslivet. Och så har Hubben en klar vision om det positiva inte bara för det deltagande företaget utan även för det svenska samhället.
Alla som själva har bott utomlands vet att det kan vara en utmaning att integrera sig i ett samhälle. Att ha en meningsfull dag genom att ha ett jobb eller annan aktivitet är en ytterst bra väg att integrera sig i ett samhälle, säger Patrik Darsund.
En av Hubbens uppgifter är att informera företagen i Skåne om vinsterna med att behålla sina anställda med hjälp av en assisterad integration. Utanför Lund är den fortfarande relativt okänd. En av Hubbens förebilder är motsvarigheten International House som har varit igång länge och fungerar lite som Lunds mentororganisation.
Danska International House Copenhagen har en annan bakgrund än Hubben i Lund. På Gyldenløvsgade 11 i centrala Köpenhamn samlades initialt alla myndigheter som nyanlända i Danmark behövde ha kontakt med under ett tak - en så kallad ”one-stop-shop”. Här kunde de registrera sig för att få ett personnummer, få hjälp med skattefrågor och liknande.
– Men vi märkte också att det fanns ett behov av hjälp på andra områden, så vi utvecklade det vidare till att inte bara handla om myndighetsproblem. Du har ju andra frågor som ny. Var ska jag bo, hur fungerar barnomsorgen, hur väljer vi skola? Frågor som handlar om hur man får ett gott liv i Danmark helt enkelt, säger Lise Kingo Hansen, internationell konsulent vid International House Copenhagen och anställd av Köpenhamns stad.
Därför ordnar man nu även temakvällar på specifika områden som ”banker och försäkringar”, ”barnomsorg” men har också sociala arrangemang som handlar om att bygga nätverk.
Lise Kingo Hansen är internationell konsulent på International House Copenhagen. Huset har cirka 50 000 besökare årligen och är ett samarbete mellan offentlig och privat sektorBild: Jenny Leyman
Huset, som räknar med cirka 50 000 besökare årligen, är ett samarbete mellan offentlig och privat sektor, och är öppet för alla företag och utländska medborgare. Precis som vid Hubben i Lund är tjänsterna här gratis.
Motivet bakom verksamheten är att välutbildad arbetskraft från andra länder bidrar med nettointäkter till landet, intäkter som är större om även familjerna följer med och bor här. Med familjen på plats stannar i regel också medarbetarna längre, vilket ökar de samhällsekonomiska intäkterna ytterligare. En medföljare som dessutom också förvärvsarbetar gör de samhällsekonomiska intäkterna än större.
Att hjälpa medföljarna att förstå den inhemska arbetsmarknaden är inte bara ett sätt att få dem att trivas, utan också en vinst för samhället.I själva medföljarprogrammet handlar mycket just om utmaningen att hitta jobb i det nya landet: Hur söker man jobb? Behövs någon annan utbildning? Hur fungerar en jobbintervju? Det är några av frågorna som tas upp.
Många medföljare har haft sin identitet i yrkeslivet. Så det handlar inte bara om ett hitta ett jobb, det handlar om vem man är, säger Lise Kingo Hansen.
– Vi har aktiviteter med särskild fokus på arbetsplatskultur och skillnader mellan olika delar av världen. Även skillnaderna mellan Sverige och Danmark uppmärksammar vi eftersom vi också har ett uppdrag att tänka på hela Öresundsregionen, säger hon.
Bland råden medföljarna får finns exempelvis vikten av att komma i tid i Danmark. Motsvarande råd som ges för arbetslivet i Sverige är att inte prata för högt och undvika att använda överdrivet kroppsspråk.
Cynthia Sradaputta.Bild: Jenny Leyman
Det är nu ett drygt halvår sedan Cynthia Sradaputta och maken Hari Purnomos flyttade till Sverige från andra sidan jordklotet. Nu väntar sportlovet och i Lund har det snöat den senaste tiden. Cynthia Sradaputta har fått en praktikplats på EOS Care som arrangerar sociala aktiviteter för internationella studenter och unga flyktingar, och arbetar även några timmar i veckan för Hubben vid informationsmötena.
– Jobbet passar mig jättebra med kommunikation och marknadsföring. Så det ser ganska ljust ut. Vi stannar nog här i Lund, säger hon.

Fakta: Lund International Citizen Hub

Hjälper företag i södra Sverige att behålla sin internationella arbetskraft. Genom information och aktiviteter hjälper Hubben både de anställda och deras familjer att skapa nätverk socialt och yrkesmässigt.
Kick-startprogrammen riktar sig i första hand till medföljande. Studenter som avslutat sitt masterprogram är också välkomna.
Lunds kommun är huvudfinansiär med stöd av Region Skåne. All service är kostnadsfri.
Förebild är bland annat av den danska motsvarigheten International House Copenhagen.

Fakta: Så bidrar högutbildade invandrare till dansk ekonomi

Oavsett ursprungsland bidrar högutbildade invandrare positivt till den offentliga ekonomin.
Högutbildade invandrare utan familj stannar i genomsnitt i Danmark i 5,5 år och bidrar årligen med ett nettobelopp på 130 000 danska kronor till de offentliga finanserna. Följer familjerna med blir nettobidraget 220 000 danska kronor om året.
Med familjerna på plats stannar personen dessutom längre, i genomsnitt tio år, och det totala överskottet blir cirka 2,2 miljoner kronor.
Källa: ”Er højtuddannede indvandrere en god forretning for Danmark" - rapport från tankesmedjan DEA från november 2016.
Gå till toppen