Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Pira oroad för hantverkets framtid

Möbelformgivaren Olle Pira, Simrishamn, fyller 90 år idag, lördag. En sak bekymrar honom: att hantverkskunnandet håller på att försvinna i landet.

För tjugo år sedan flyttade Olle Pira till Simrishamn. Den 18 februari fyller han 90 år.Bild: Lisbeth Westerlund
Trä och hantverk har varit något av en livspassion för Olle Pira, som föddes i Karlskrona 1927. Mellan åren 1981 och 1992 var han rektor för Carl Malmstens verkstadsskola i Stockholm, Sveriges mest avancerade snickarutbildning. Där utvecklade han hantverksundervisningen, kompletterade skolan med en formgivarkurs och en utbildning i gitarrbyggande.
När han slutat på Carl Malmstens verkstadsskola tillträdde han, 66 år gammal, en professur i ”design och utveckling av träprodukter” vid Tekniska högskolans i Luleås filial i Skellefteå. Olle Piras uppgift var "att vidareutveckla arkitekter och ingenjörer i trä och formgivning i trä", berättar Bengt-Olov Lindqvist som är gift med Olles brorsdotter Lena Pira, även de boende i Simrishamn.
Lägg därtill att Olle Pira började som möbelsnickare 1942 i födelsestaden Karlskrona och att han fyra år senare kunde utkvittera sitt gesällbrev. Och att han 1954 utexaminerades från Konstfacks avdelning för möbler och inredning.
Olle Piras kunskaper och erfarenheter av svensk möbeltillverkning är djupa. Det finns anledning att ta hans farhågor för det svenska hantverkets framtid på allvar. Olle Pira efterlyser en satsning på hantverksskolor och att hantverksskicklighet värderas högre för att locka ungdomar till dessa skolor. Det är nödvändigt om Sverige skall kunna vidmakthålla sin starka position inom design och möbelproduktion, hävdar han.
Olle Pira fick sitt internationella genombrott som möbeldesigner för drygt sextio år sedan då han belönades med en guldmedalj på möbelmässan i Milano för sin fällstol "Piraten". En annan av hans mest kända skapelser, Pirahyllan, visades första gången 1955 på utställningen H55 i Helsingborg. Sedermera kom Olle Pira att inreda flera offentliga bibliotek i Tyskland med sin hyllkonstruktion, som idag räknas till "retroklassikerna" i den svenska möbelproduktionen.
Fram till 1984 var Olle Pira verksam som möbelarkitekt i såväl Sverige som i andra länder. Under sex år verkade han i Schweiz och Tyskland samt tidvis i Latinamerika.
För tjugo år sedan flyttade Olle Pira till Simrishamn. Han har varit aktiv i utvecklingen av den sydöstskånska metropolens stadsbild, bland annat genom parksofforna längs Storgatan och framför kyrkan som han har formgivit.
Sedan fyra år är Olle Pira änkeman. Hans hörsel har försvagats men han förblir obrutet engagerad i frågor kring formgivning, hantverk och utbildning, berättar Bengt-Olov Lindqvist.
Gå till toppen