Nord & Francke

Plågsamt här och nu

Ett oräkneligt antal gånger har jag suttit med en karl framför mig som har förklarat den gudomliga offsideregeln i fotboll. På jobbet, hemma, på krogen. Med hjälp av hålslag och häftapparater, saltkar och ljusstakar, vinglas och bestick – helt enkelt med det som har funnits närmast till hands – har han med viktig röst orerat om detta livsviktiga.
En sådan situation finns i nyutkomna seriealbumet Tjejerna på Höjden av Frida Malmgren. På temat mansplaining avbryter en man dessutom en KVINNA som håller på att förklara nämnda regel.
Frida Malmgren kommer från Lund men de tre tjejerna som albumet kretsar kring bor liksom numera hon i Stockholm.
Miljön skiftar mellan krogen, soffhäng, semestertripper och andra helt vardagliga situationer. Igenkänningsfaktorn är hög och tja, det är stundtals som om det vore helt dokumentärt. Kanske är det också så.
Det är synd att säga att Tjejerna på Höjden är ett särskilt edgy album. Serierna, som publicerats i tidningar som Aftonbladet och Metro och även på Instagram, är fnissframkallande. De är också plågsamt här och nu. Här finns Åsa Beckmans frågekrönika med, och Pokémon Go. I övrigt är det ganska mycket som en lightversion av Lena Ackebo, vilket inte är det sämsta. Och en backspegel riktad mot en period i livet som var både hämningslös och extremt styrd av regler.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här
Gå till toppen