Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan Engström: Strö lite socker på mig, Dagny!

"Pour some sugar on me" vs "Dagny, kom hit och spill!"

En high 5 & en ... falafel?Bild: Ulf Sirborn
Detta har inte uppmärksammats tillräckligt. Två av populärmusikens giganter gör upp när en till synes obetydlig deltävling av Melodifestivalen ikväll avgörs i Växjö.
Bakom FO&O:s låt står hitmakaren och dunderhonungsproducenten Robert "Mutt" Lange, som en gång rattade Def Leppards "Pour some sugar on me".
I andra ringhörnan har vi Owe Thörnqvist, singer-songwriter som skrev "Dagny". Ni vet, kaféhiten med den trånande raden "Dagny, kom hit och spill".
Ni ser: de kompletterar varandra perfekt. Kaffe utan socker sägs vara som kärlek utan kyssar, men med dessa herrar blir det pussande av.
Går de att jämföra?
Vilken fråga. Jag svarar slentrianmässigt med några nötta motfrågor. Har påven en skojig mössa? Skiter björnen i skogen? Hade Nietzsche mustasch? Går det att tävla i musik?
Då så. Vi spinner loss.
Törnqvist kombinerade musik med korvfest i "Varm korv boogie", men kan det bli mer korvfest än kombinationen Rod Stewart/Bryan Adams/Sting, i ledmotivet till en cowboymässig 1990-talsversion av "De tre musketörerna"? Med Charlie Sheen i en av huvudrollerna? Mutt Lange var med och skrev den.
Törnqvist skrev en låt som hette "Rotmos rock". Mutt Lange producerade massor av rotmosrock åt AC/DC. "Givin' the dog a bone" är bara det mest uppenbara exemplet.
Mutt Lange producerade "You and I" åt Lady Gaga. Hon heter inte så egentligen, det är mest ett roligt ord. Ungefär som i inledningen av Törnqvists feministiska visa "Frufridagen": Ba-ba-ba-baja, ba-ba-ba-baja.
Owe Thörnqvist har gjort barnmusik också. Vem minns väl inte "Titta titta!"?.
Mutt Lange har också producerat barnmusik. Vem kan väl glömma Nickelback?
Törnqvists "Alptoppens ros" var en uppenbar parodi. Bryan Adams och Mutt Langes "Everything I do (I'd do it for you)" var väldigt uppenbar.
Törnqvist gjorde en låt som hette "Silver sand merengue". Mutt Lange producerade Graham Parkers "Fool's gold".
Törnqvist skrev en låt som hette "Sverigebesöket", om någon som skyndar till Sverige. Mutt Lange producerade Foreigners fjärde lp, "4", med låten "Urgent".
Långt innan Mutt Lange skrev en låt till FO&O, tidigare kända som The Fooo Conspiracy, producerade han Def Leppard-låten "Foolin'". Sångaren Joe Elliots sånghook löd Foo foo foo foo foo foo foolin'. Törnqvist har för sin del inte skrivit någon refräng som börjar med artistens namn, men han har skrivit åtskilliga låtar om rosor. Och var sitter törnen om inte där?
Mutt Lange var ett tag gift med Shania Twain. Han producerade hennes succéalbum "Come on over", en uppmaning som erinrar om sotaren Torsten (samma initialer!) som i Owe Törnqvists låt uttryckte sig så här:
Torsten på skorsten kan du ringa när det täpper till/Eller om du liksom bara vill/Vara med om lite wabadam bam skibidi boomboom.
Ett par-tre timmar till, sedan blir det massor av wabadam bam skibidi boomboom när den där deltävlingen drar igång. Det kan bli ohyggligt spännande.
För att binda ihop det: Timbuktu lånade hem Def Leppards uttryck "Pour some sugar on me" och skrev helt enkelt låten "Strö lite socker på mej". I samma låt rappade han "Blessa mig mucho" – efter låten "Besame mucho" - en bolero. Jag vet inte om Owe Thörnqvist skrivit någon bolero, det har han säkert, men han han tagit hem otaliga andra latinamerikanska dansrytmer. Vad hette exempelvis debutsingeln? Med texten som utspelar sig i Uppsala? "Rumba i engelska parken".
Gå till toppen