Mat & Dryck

Goda nyheter på pubfronten

Nyss kom jag från Malmös tveklöst mest genuina brittiska pub – Pickwick – som sedan förra besöket, i söndags, har bytt huvudleverantör. Nu? Åbro!
Ja, jag vet. Det låter inte så festligt, men sedan ett decennium är de stora svenska bryggerikoncernerna (Spendrups och Åbro samt gränsfallet Carlsberg Sverige – det som brukade heta Pripps, men inte längre är oberoende) också viktiga importörer. Och Åbro har den bästa importportföljen bland de tre.
Så ut från Pickwick har alla Spendrups bulldogs farit. Istället? Tre förstklassiga engelska fatöl från Fuller’s i London. Det rör sig om klassikerna London Pride och ESB, men också den det förhållandevis nya tillskottet Black Cab Stout som i min bok är en bättre stout än en modern kvävekrämig Guinness. Torrare, inte så mycket chokladdryck. (Lugn: Guinness finns kvar, tillhandahållen av Carlsberg Sverige).
I övrigt? Sierra Nevada Pale Ale, en sann klassiker också den fastän den är amerikansk och modern. Även skotska Brewdog Punk IPA finns nu på fat. (Och så har veteöl från Paulaner och Spendrups, helt okej bägge två, bytts ut mot ypperliga Weihenstephan).
Medan detta går upp för mig, och sakta sjunker in, blir jag varse nyheten om att The Green Lion Inn äntligen får en ny chans. Dessa lokaler i hamnen – som renoverades av just Åbro, men som gav upp eftersom ställen blödde pengar – tas över av en oberoende krögare. Det kan bli bra. Lokalerna förtjänar det. Jag håller tummarna.
Gå till toppen