Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”I Kanada är invandring en självklar företeelse som är lika gammal som landet.”

I Kanada försöker vi bygga ett inkluderande samhälle. Och Malmö spelar en central roll i Sveriges strävan mot ett välkomnande samhälle. Låt oss lära och växa tillsammans, skriver David Johnston, Kanadas generalguvernör som i veckan är på statsbesök i Sverige, bland annat i Malmö och Lund.

Daniel Alfredsson firar med sina lagkamrater i Ottawa Senators i en NHL-match i mars 2013. I veckan deltar Alfredsson i en kanadensisk delegation på statsbesök i Sverige.Bild: FRED CHARTRAND
Applåderna varade i tre hela minuter, och gissa om de dånade.
Vilka applåder? undrar du kanske. Jag talar om de applåder som den före detta lagkaptenen för Ottawa Senators, Daniel Alfredsson, fick i Ottawa, Kanada, för en dryg månad sedan. Då fick han nämligen sin tröja med nummer elva pensionerad av laget. Tusentals åskådare bevittnade ceremonin och alla jublade högt.
Det var ett känslomässigt ögonblick för familjen Alfredsson och för Ottawas invånare, som numera räknar ”Alfie” som en av sina egna. Han har gett så mycket till samhället och till Kanada, både på och vid sidan av isen, och vi var väldigt stolta över att välkomna honom som kanadensisk medborgare förra året.
Varför berättar jag då det här? Av flera skäl. Det första är att Daniel Alfredsson är tillbaka i Sverige den här veckan och ingår i vår delegation under Kanadas statsbesök i Sverige. Som Kanadas 28:e generalguvernör reser jag ofta utomlands för att representera vårt land och det kanadensiska folket, och det är det vi gör den här veckan i Stockholm, Malmö, Lund och Göteborg. Temat för vårt besök är inkludering, innovation och hållbarhet.
Det andra skälet till varför jag nämner Daniel Alfredsson är att han som svensk-kanadensare är en i en lång rad av det som vi ibland kallar ”bindestreckskanadensare”, ”hyphenated Canadians”, det vill säga personer med dubbla nationaliteter.
Faktum är att vår delegation i Sverige består av kanadensare med rötter i världens alla hörn. Alia Hogben från Canadian Council of Muslim Women är född i Burma och är av indisk muslimsk härkomst. Naheed Nenshi är borgmästare i Calgary och därmed den första muslimska borgmästaren i en större nordamerikansk storstad. Själv är jag stolt över att ha skotska rötter och över att kalla mig kanadensare.
I Kanada är invandring en självklar företeelse som är lika gammal som landet. Ursprungsbefolkningarna var de första invånarna i vårt land. Därefter följde generationer av nybyggare som kom för att söka fred och framgång. Så är det än idag och invandrare och flyktingar kommer från alla delar av världen.
De nya invånarna är en styrka för Kanada. Hela vår historia visar att det är så. Ur mångfalden hämtar vi kunskap, idéer och energi som gör oss bättre rustade för att lösa problem och interagera med övriga världen.
Det betyder inte att vårt beslutsamma arbete för mångfald och mångkulturalism är enkelt. Som den förfärliga attacken på en moské i staden Québec för några veckor sedan visade är Kanada inte immunt mot rasism, hat och våld. Vi måste bemöta detta med att kraftigt fördöma hat och våld och med att bekräfta vårt starka engagemang för mångfald, tolerans och inkludering.
Vikten av inkludering kan inte betonas starkt nog. Det är kittet som håller oss samman, och först när alla invånare i samhället har lika möjligheter och lika stor del av vårt välstånd kan vi säga att vi har åstadkommit detta.
Hur ska vi då göra för att nå dit?
Kanada firar 150-årsjubileum i år. I takt med att vårt land har utvecklats och vi har dragit lärdom av våra misstag har vi försökt att bygga ett inkluderande samhälle. Vi har stiftat lagar för att bekämpa diskriminering och för att ge alla kanadensare möjlighet att delta fullt ut i samhällslivet.
1971 antog Kanada som första land i världen en mångkulturell politik. Detta var en vision som 1988 gjordes till lag genom mångfaldslagen, Canadian Multiculturalism Act. Andra kanadensiska lagar som ska främja inkludering är lagen om mänskliga rättigheter, Canadian Human Rights Act, stadgan om fri- och rättigheter, the Charter of Rights and Freedoms, och lagen om likabehandling i arbetslivet, the Employment Equity Act.
Dessa åtgärder har hjälpt oss att bygga ett framgångsrikt samhälle och skapa en påfallande bred konsensus om värdet av ett mångkulturellt samhälle. De har bidragit till ett klimat där till exempel tusentals kanadensare frivilligt ställt upp för att hjälpa tiotusentals syriska flyktingar inom det privata stödprogrammet för flyktingar, Private Sponsorship of Refugees.
Vi måste göra mer. Vi måste hålla jämna steg med de snabba förändringarna i världen. Därför ser jag bland annat fram emot att under vårt besök delta i en paneldiskussion om mångfald och inkludering vid Malmö högskola.
Sverige har i generationer inspirerat människor över hela världen med sin starka föresats att bygga ett fredligt och välkomnande samhälle som präglas av mångfald. Och idag spelar Malmö en central roll i denna strävan. Vi har så mycket att diskutera och lära av varandra.
Jag hyser stor tilltro till den här typen av samarbete och vårt statsbesök i Sverige är en fantastisk möjlighet för våra likasinnade länder att utbyta idéer och goda erfarenheter kring inkludering, innovation och hållbarhet.
Stora nationer byggs genom att övervinna stora utmaningar, så låt oss lära och växa tillsammans.

David Johnston

David Johnston är Kanadas generalguvernör. Generalguvernören är statschefen drottning Elizabeth II:s ställföreträdare på plats i Kanada.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen