Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kartläggning av skjutningar kan bromsa våldet

En skjutning i något av de tre storstadsområdena innebär en förhöjd risk för ytterligare en skjutning i närheten inom två veckor. Genom att visa mer exakt hur sambandet ser ut hoppas svenska forskare att våldsspiralen ska kunna bromsas.

Mest, i förhållande till antalet invånare, skjuts det i Malmö där bilden är tagen. Nu visar en ny kartläggning att det efter en skjutning i någon av de tre storstäderna finns en förhöjd risk för ytterligare en i närheten inom några veckor. Kunskapen hoppas man ska kunna leda till en bättre styrning av polisens resurser. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
– Vissa vet säkert redan det här och styr sina resurser efter det. Men genom att tydligare visa på mönstren, utifrån en evidensbaserad metod, kan vi guida polisen bättre, säger kriminologen och forskaren Joakim Sturup, huvudförfattare till rapporten där man gått igenom skjutningarna i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö åren 2011–2015.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Skjutningar i Malmö 2017
Gå till toppen