Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Presidentval kan vräka Assange

Söndagens val i Ecuador kan innebära en högergir när vänsterpresidenten Rafael Correa lämnar efter tio år på posten. Det kan också vara ett ödesval för sexbrottsmisstänkte Julian Assange.

Rafael Correa röstar i valet som kan innebära en högergir för Ecuador – och en förlorad fristad för Julian Assange.Bild: Dolores Ochoa/AP/TT
Rafael Correas partikamrat och tidigare vicepresidenten Lenín Moreno ligger bra till i opinionsmätningarna, men det är oklart om han kan samla ett tillräckligt stöd – minst 40 procent och 10 procentenheter mer än kandidaten med näst störst stöd – för att undvika att presidentvalet går in i en andra omgång.
Huvudmotståndaren anses vara konservativa Guillermo Lasso, som har lovat sänkta skatter, minskade utgifter för staten, att locka utländska investeringar och att skapa en miljon jobb. Lasso har också utnyttjat Rafael Correas påstådda kopplingar till en korruptionsskandal i sin kampanj.
Liksom den konservativa kandidaten Cynthia Viteri har Guillermo Lasso lovat att sparka ut Wikileaksgrundaren Julian Assange från Ecuadors ambassad i Storbritannien. Assange tog sin tillflykt till ambassaden 2012 och beviljades asyl.
Där har han sedan dess hållit sig undan den svenska rättvisan och anklagelser om sexuella övergrepp, under förevändning att han är rädd för att bli utlämnad till USA.
Fallande olje- och råvarupriser har slagit hårt mot ekonomin i Ecuador, liksom i flera andra länder i Latinamerika som under senare år har styrt åt höger. Rafael Correa har anklagats för att han inte sparat oljepengar för tuffare tider och i stället har hämmat näringslivet med höga skatter och tullar.
Om ingen vinnare kan pekas ut i söndagens presidentval kommer en andra omgång att hållas i april. Flera politiska analytiker tror att vänsterkandidaten Moreno då kan förlora väljare som är trötta på företrädaren Correas sätt att styra landet till den konservativa kandidaten, troligen Lasso.
Gå till toppen