Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stort sug efter Medelhavsbostad

Svenskars intresse för att köpa bostad utomlands är rekordstort. Under 2016 ökade svenska köp i Spanien med drygt 30 procent jämfört med föregående år.

Anita Aaslund-Larsson utforskar den spanska solkusten genom VR-glasögon, med maken Sven G Larsson bredvid.Bild: Claudio Bresciani/TT
I en mässhall i Älvsjö står Anita Aaslund-Larsson och drömmer sig bort till spanska solkusten. Hon och maken Sven G Larsson finns på plats när den stora fastighetsmässan "Köpa hus utomlands" äger rum.
– Det är solen och värmen som lockar, att få värma sin frusna kropp. Och vi har barn och barnbarn som gärna vill komma till solen, säger Anita Aaslund-Larsson.
Hon och hennes man är långt ifrån ensamma om att vara sugna på ett boende vid Medelhavet. Färska siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten som TT har tagit del av visar att det gjordes 3 607 svenska köp under 2016. Förutom att det är en ökning med 30,9 procent jämfört med 2015 innebär det också att svenskar är den nationalitet som köper flest bostäder per capita i Spanien.
– Intresset har ökat väldigt kraftigt de senaste åren och nästan tredubblats sedan 2012, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland, till TT.
Förutom den mest självklara orsaken, det låga ränteläget, finns en rad olika förklaringar till det ökade intresset, säger han.
– Kommunikationerna har blivit bättre och bättre. Du kan flyga direkt varje dag i veckan från alla storstadsområden i Sverige. Det gör det lättare och billigare. Sedan har du en fastighetsmarknad som gått bra i Sverige och det finns en framtidstro. Då känner man att det går att unna sig ett hus utomlands för det är ju ändå en form av lyxkonsumtion.
En avsevärd skillnad finns också från tidigare år. Om det för tio år sedan var höginkomsttagare och pensionärer som var främsta målgrupperna är segmentet med köpare betydligt bredare.
Nu är det från 35 år och uppåt, småbarnsfamiljer har tillkommit. Steget att köpa blir också mindre när kompisar slår till – folk drar folk ungefär som när en restaurang blir populär.
Bland montrarna på fastighetsmässan finns mäklare inte bara för Spanien utan också länder som Portugal, Grekland, Thailand och Turkiet. Spanien är dock det land som väcker störst intresse bland svenskar och där utbudet är störst.
– Det är en europeisk demokrati och nära till hands. Turkiet och Thailand är inte på samma sätt, till exempel Turkiet har ju varit oroligt. Spanien känns hemtamt och tryggt och många svenskar har redan varit där på semester, säger Daniel Nilsson.
Samtidigt har det också skett en prisstegring. Statistik från Spaniens motsvarighet till Statistiska centralbyrån (SCB) visar att fram till tredje kvartalet 2016 har priserna gått upp med fyra procent i genomsnitt i riket.
För Anita Aaslund-Larsson är det framför allt en sak som är frågetecknet kring ett eventuellt köp.
– Alla kringkostnader och avgifter som tillkommer kostnaden för själva bostaden.

Fakta: Att tänka på

Några tips och saker att tänka på för den som funderar på att köpa bostads utomlands:
• Lagar och regler kan skilja sig rejält mellan olika länder, därför kan det vara värt att anlita en lokal advokat som vet vad som gäller. Mäklaren kan ofta hjälpa till med kontakten.
• Svensk lag gäller inte vid köp av bostad utomlands. Om du använder svensk mäklare, se till att denna har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljningar – annars får du inte det försäkringsskydd som du får när du köper bostad i Sverige.
• Det är vanligt att tilläggskostnader tillkommer utöver själva köpeskillingen, exempelvis för administrativ eller juridisk hjälp, skatter eller anslutningsavgifter.
Källa: Hemnet
Gå till toppen