Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Olle Lönnaeus: Därför älskar Trump att hata Malmö

Det är ingen slump att USA:s president Donald Trump sprider "fake news" om Sverige – och Malmö. Högerpopulister som avskyr muslimsk invandring behöver ett varnande exempel: Se där så illa det kan gå! This article is also available in english.

Sydsvenskans skribent Olle Lönneaus om varför den djupaste amerikanska högern älskar att smutskasta Sverige.
När Trump i ett tal i Florida i pratade om något hemskt som inträffat i Sverige "last night" – på fredagskvällen – trodde alla han syftade på ett terrordåd (som inte ägt rum). Men det var det alltså ett inslag i Fox News
Inslaget som presidenten tittat på var en närmast tragikomiskt skräckskildring.
Programledaren Tucker Carlson intervjuar dokumentärfilmaren Ami Horowitz som vistats en tid i Sverige. Han målar upp en bild av ett land som håller på att gå under till följd av massinvandring. Flyktingar jobbar inte, men lever som kungar. De begår våldtäkter och mord – medan ett politiskt korrekt etablissemang tystar ner "sanningen".
Carlson lyssnar med rynkade ögonbryn. Gapar av förvåning. Då och då utstöter han: "Otroligt!" "Groteskt!"
För bara ett par veckor sen spred Donald Trump en annan falsk nyhet om Sverige och Malmö.
Donald Trump i Florida, varnar för Sverige.Bild: Chris O'Meara
I ett våldsamt angrepp på världens journalistkår påstod presidenten att medierna tystade ner islamistiska terrordåd. Från Vita huset spreds en lista med 78 attacker som enligt Trump förtigits. Däribland IS-dåden i Paris, Nice och Bryssel, som alla medier rapporterat om på längden och tvären. Men också en anlagd brand i en shiamulimsk bönelokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö – där ingen kom till skada – och som polisen inte klassar som terrordåd, utan som mordbrand.
På den högerpopulistiska och främlingsfientliga sajten Breitbart är Malmö ett återkommande ämne.
Sajten medgrundades och drevs tills nyligen av Steve Bannon, i dag chefsstrateg hos Donald Trump och av många ansedd som "hjärnan" i presidentens stab.
Varje gång Breitbart rapporterar om Malmö handlar det om brottslighet, alltid kopplad till invandring. Här är några rubriker:
"Polisen varnar för epidemi av barnvåldtäkter i invandrartäta Malmö".
"Sverige måste ta itu med gängvåldet i invandrartäta Malmö efter en 16-årig pojkes död."
"Fyra skjutna i invandrarstaden Malmö, barn bara centimeter från att träffas av kula."
"Pensionerad svensk polischef uppger att brottsligheten i Malmö rusat i höjden på grund av okontrollerad invandring."
I USA har Breitbart, Fox News – som har högst tittarsiffror av tv-bolagen i landet – och en rad andra högerpopulistiska och konservativa medier länge spridit en negativ bild av Sverige och Malmö.
Nu har USA fått en president med samma världsbild.
Att den djupaste amerikanska högern älskar att smutskasta Sverige har sin förklaring. För Donald Trump, Steve Bannon och deras åsiktsfränder är Sverige en liten självgod socialistisk stat som lekar humanistisk stormakt. När Trump vill stänga gränsen för muslimsk invandring till USA ligger det i hans intresse att sprida bilden av att det gått käpprätt åt skogen för landet som haft Europas generösaste flyktingpolitik.
Här finns en parallell med Sverigedemokraterna. Även Jimmie Åkesson älskar ju att lyfta fram Malmö som skräckexempel.
Är det rakt av lögn, det som påstås om Sverige och Malmö?
Nej, som i de flesta populistiska budskap finns ett korn av sanning.
Den stora flyktinginvandringen har skapat integrationsproblem och utanförskap. Gängkriminaliteten har ökat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och ja, invandrare är, enligt kriminologerna, överrepresenterade bland dem som begår grova våldsbrott.
Men tvärtemot vad Ami Horowitz påstår diskuteras ju dessa problem dagligen, högljutt och ymnigt, bland politiker och i medierna. Sydsvenskan och HD har i mängder av artiklar (läs tex artikelserien "Fattiga Malmö") lyft fram svårigheterna.
Fox, Breitbart och andra källor, som Donald Trump gjort till sina, väljer ensidigt ut negativa fakta om Sverige och Malmö, förstorar och förvränger – och förtiger samtidigt det som är positivt och sådant som kan ge sammanhang.
Följden blir absurd.
Medan Donald Trump ondgör sig över våldet i Sverige har han betydligt värre problem att ta itu med på hemmaplan.
Som Sydsvenskan och HD visat når Malmö, trots en extrem mordvåg 2016, upp i 3,4 mord på hundratusen invånare.
Jämför det med Saint Louis (59,2), Baltimore (55,0), Detroit (43,9), New Orleans (41,4) och Chicago (28,0).
Men dessa amerikanska städer har förstås inte haft någon muslimsk invandring att tala om.
Läs mer: Trump loves to hate Malmö - this is why
Läs alla artiklar om: Trumps uttalande om Sverige
Gå till toppen