Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elever och politiker lunchar ihop för en bättre skolmat

Trevlig attityd, rena bord och röda stolar. Det var några av önskemålen från eleverna när politiker besökte Gunnesboskolan som en del av en skolmatsturné.

Emma Berginger (MP), kommunalråd besöker skolor för att få en känsla för miljön. Här tillsammans med eleven Katalin Szasz, till höger.Bild: Ingemar D Kristiansen
När politiker och tjänstemän samtalade och lunchade med elever på Gunnesboskolan var det inte bara maten i sig som kom på tal.
– Matsalen är för liten. Det behövs en förändring, det har varit så här i många år, säger Emma Hazem, som går i sjunde klass på Gunnesboskolan och ingår i matrådet.
På Gunnesboskolan är sittplatserna i matsalen så begränsade att elever ibland tvingas stå och äta.
– Det är inte acceptabelt att det är så trångt, säger Emma Berginger (MP), kommunalråd.
Hon är en av politikerna som deltar i skolmatsturnén – ett initiativ från kommunens ungdomsombud, som går ut på att låta kommunens matansvariga träffa elever och prata skolmat.
– Vi fick idén i höstas när några elever lämnade in ett medborgarförslag där de var kritiska till den vegetariska maten, säger Gabriel Malmer, ungdomsombud.
Annika Unt, måltidsstrateg på Måltidsservice leder dialogen med eleverna. Från vänster: ungdomsombud Amanda Pettersson och eleverna Emma Hazem, Katalin Szasz och Henric Nordqvist.Bild: Ingemar D Kristiansen
Under turnén får elever på olika skolor möjlighet att göra sina röster hörda.
– De är ju eleverna som ytterst berörs av skolmaten. Det är roligt och intressant att höra vad de har att säga, säger Annika Unt, måltidsstrateg på kommunens Måltidsservice.
När hon frågar matrådet hur en drömlunch ser ut är det inte nödvändigtvis själva maten som kommer på tal. För eleverna är avtorkade bord, färggranna stolar och att ha vänner att äta tillsammans med minst lika viktigt som maten.
– Att alla har en trevlig attityd och att det är lugnt i matsalen, säger Henric Nordqvist, niondeklassare.
Utöver skolmatens betydelse för elevers hälsa och prestation ser Annika Unt den även som ett integrationsmedel.
– Genom maten kan man lära sig om samhället, språket och sedvänjor, säger hon och av egen erfarenhet då hon som barn flyttade till Sverige från Estland.
Än så länge har turnén tre stopp inplanerade. Järnåkraskolan har redan fått ett besök och nästa skola på tur är Svaleboskolan.
Gå till toppen