Huvudledare

Ledare: Ensam är inte stark nog mot Putins Ryssland.

Wallström måste tala tydligt idag.Bild: Janerik Henriksson/TT
Klockan elva lokal tid i Moskva är det dags. På tisdagen träffar utrikesminister Margot Wallström (S) sin ryske kollega Sergej Lavrov. Det blir det första mötet på regeringsnivå mellan länderna på över två år och begynnande upptining av en relation som beskrivits som djupfryst.
Någon ändrad linje från svensk sida rör det sig inte om, betonade Wallström i SVT:s Agenda (19/2).
"Vi har sagt från början att vi tycker att det är viktigt att kunna ha en direkt dialog också när vi tycker olika."
En klok hållning, förstås. Viktigt är bara att hela tiden hålla i minne vad det är för sorts regim som Sverige samtalar med.
Rysslands auktoritära drag har genomgående stärkts under president Vladimir Putins tid vid makten. Steg för steg har utrymmet inskränkts för oppositionella yttringar av olika slag. Mötes- och yttrandefriheten är starkt begränsad. Organisationer som får någon form av ekonomiskt stöd från andra länder stämplas som utländska agenter, utsätts för trakasserier eller förbjuds. Samtidigt åtalas allt fler för att ha kritiserat staten, myndigheter dominerar medierna och utökar hela tiden sin kontroll på internet.
Att vara oberoende journalist eller oppositionell politiker är förenat med stora risker i dagens Ryssland.
Läget ser ut därefter inför presidentvalet nästa år. De som framstått som utmanare till Putin har skandaliserats i statskontrollerade medier, fängslats eller till och med dödats. Den brittiske journalisten John Sweeney påpekade detta under en BBC-intervju med den Kreml närstående ideologen Alexander Dugin. Reaktionen visades i Agenda: efter ett misslyckat försök att relativisera det hela stormade Dugin ut.
Den sortens scener lär det knappast bli när Wallström möter Lavrov. Som gammal toppdiplomat kan han hålla samtalet inom etikettens ramar, men därmed inte sagt att hans ståndpunkter skulle skilja sig väsentligt från Dugins i sak. Även Lavrov framställer Ryssland som trängt av en hotfull omvärld och anklagar meningsmotståndare för att sprida russofobi.
Följaktligen har Kreml ensidigt lagt skulden på Sverige för att relationerna varit frostiga på senare år – trots att kylan varit en följd av Rysslands annektering av Krim och krigföring i östra Ukraina. Wallström möts förmodligen åter av Lavrovs tirader om att Ryssland bara ingripit mot en statskupp i Kiev och återtagit ryskt territorium.
Två och en halv timme har de båda utrikesministrarna till sitt förfogande. Förutom Krim och situationen för de mänskliga rättigheterna lär Wallström bland annat beröra situationen i Syrien, där Ryssland har bombat hänsynslöst till stöd för den grymme diktatorn Bashar al-Assad.
Några ord om hotfull rysk militär kring Östersjön borde också ligga nära till hands, liksom kritik mot Kremls politiska påverkansoperationer. Listan över känsliga ämnen kan bli så lång att det – liksom då Wallström och Lavrov senast sågs – finns risk för dålig stämning. Trots det gäller det för Wallström att ha is i magen och inte pressas till svenska eftergifter.
Som Liberalernas Birgitta Ohlsson påpekade i Agenda:
"Det är lätt att hamna i Putins söndra-och-härska-strategi."
Visst är det önskvärt att kontakterna med det nära grannlandet Ryssland ska fungera väl, såväl bilateralt som i FN:s säkerhetsråd. Men bilaterala samtal mellan två olika starka parter är alltid ett vågspel. Och det är den svagare – Sverige – som har mer att förlora.
Mötet med Lavrov får inte bli ett bilateralt köpslående som slår kilar i den gemensamma hållningen. Ryssland försöker skapa sprickor i den europeiska enigheten om alltifrån sanktioner till säkerhetspolitik. Sverige får inte ge Kreml någon hjälp på traven här. Förhandlingarna förs bäst inom ramen för EU:s gemensamma utrikespolitik.
Vladimir Putins styre sägs respektera styrka och förakta svaghet. Och det är som del av EU-familjen som Sverige är starkt.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Läs alla artiklar om: Wallström i Ryssland
Gå till toppen