Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hormonstörande ämnen klassade som farliga

För första gången har EU valt att klassa ämnen som farliga på grund av att de är hormonstörande. Ämnena finns bland annat i barnartiklar. – Äntligen ser vi konkreta beslut på EU-nivå, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Ftalater är inte nödvändigt i mjuk plast, vilket dessa ftalat-fria leksaksbåtar visar prov på. Arkivbild.Bild: Mark Lennihan/AP/TT
De fyra ämnena som nu finns på listan över ämnen som endast i undantagsfall ska användas är ftalater. Ftalaterna DEHP, DBP, DIBP och BBP verkar mjukgörande och hittas ofta i mjukplast, speciellt i barnartiklar, accessoarer och elkablar. DEHP förekommer allra mest, och är också den farligaste, enligt Kemikalieinspektionen.
Klassningen är något Sverige kämpat för länge.
– Jag vill ge en eloge till Danmark som tagit fram förslaget, säger miljöministern.
Flera länder har varit med och kämpat för att få hormonstörande ämnen klassade som farliga. EU-kommissionen har dock länge varit passiv och inte tagit några beslut om klassningen. Det har varit oklart vad kommissionen ska göra och inte.
– Nästa steg måste nu bli att EU-kommissionen levererar en adekvat definition av vad ett hormonstörande ämne är, så att vi kan få fler konkreta regleringar på plats. Hormonstörande ämnen är farliga för människor, inte minst för våra barn, och de hör inte hemma i vår vardag, säger Karolina Skog.

Fakta: Ftalater

Ftalater är en grupp ämnen som kan användas för att göra plaster och gummi mjuka och smidiga. De kan finnas i många olika sorters mjuka plast- och gummiprodukter, exempelvis gymbollar, träningsmattor, badkarsmattor och plasttryck på kläder. Det kan också finnas ftalater i färg och lim.
Ftalater kan läcka ut ur material och tas upp av kroppen. Några ftalater kan vi få i oss genom direktkontakt och en del indirekt exempelvis genom maten. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn. Vissa är misstänkt hormonstörande.
Källa: Kemikalieinspektionen
Gå till toppen