Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Löfven: Blev överraskad av Trumps uttalande

Efter Donald Trumps upprepade angrepp mot svensk migrationspolitik de senaste dagarna manar statsminister Stefan Löfven (S) till större ansvarstagande för hur man använder fakta.

Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.Bild: Mikael Fritzon/TT
– Som många andra blev jag överraskad av hans uttalanden, säger Stefan Löfven vid en pressträff i regeringshögkvarteret Rosenbad.
I ett tal i Florida i lördags tolkades Trump som att han påstod att en allvarlig händelse hade hänt i Sverige. Efter ifrågasättanden förtydligade han på söndagen att han syftade på ett tv-inslag – som visat sig innehålla en rad felaktiga uppgifter om asylinvandringen till Sverige och påstådda konsekvenser av den.
På måndagen gick han på Twitter till nytt angrepp mot "fejkmedier", som han påstår försöker mörklägga konsekvenser av den svenska migrationspolitiken.
– Det är upp till presidenten att säga vad han vill, säger Stefan Löfven.
Statsministern ville inte svara på hur han tror att Trumps uttalanden påverkar bilden av Sverige, men manade till försiktighet i hur man uttrycker sig.
– Vi måste alla ta ansvar för att använda fakta på ett korrekt sätt och att verifiera den information vi sprider.
Löfven framhåller också att Sverige på flera områden rankas mycket högt i internationella mätningar, men medger att Sverige – precis som många andra länder – står inför utmaningar.
Gå till toppen