Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö svartmålas i rysk statlig tv

Malmö målas upp som ”mångkulturens sammanbrott” i statliga ryska tv-kanalen Kanal 1, rapporterar DN. Men statistiken som programmet lutar sig mot är felaktig.

Bilbränder, rån och misshandel är sådant som det ryska tv-inslaget fokuserar på.
Enligt inslaget som sändes igår kväll i veckomagasinet Voskresnoje vremja är Malmö en stad med 43 procent invandrare. Den rätta siffran är enligt Malmö stads hemsida 32 procent om man räknar invånare som är födda utomlands. I inslaget nämns också att det skedde över 50 mord i Malmö förra året – den korrekta siffran är 11.
”Våldtäkter, våld mot polis, narkotika – alla misstänkta för de här brotten heter Ali Muhammad, Mahmud, Mohammad Ali och så vidare”, rapporterar programmet enligt Dagens Nyheter, och bland annat intervjuas en Malmöbo som heter Olav och som medverkar under anonymitet eftersom han är rädd för repressalier från kriminella.
– Jag har varit med om skottlossning, de sköt på mig. Min 64-åriga granne har blivit rånad. Alla förövare var arabiska invandrare, säger ”Olav”.
Inslaget har gjorts av reportern Timur Siraziev, och man besöker också en skola i Malmö där barn får frågan om det inte går några svenskar i deras klass.
– Går det inte en enda svensk här? frågar journalisten, och en pojke svarar:
– En eller två, tror jag.
Att pojken och de andra barnen inte räknas som svenskar, trots att de är födda i Sverige, tycker reportern uppenbarligen är självklart.
Den ryska reportern Timur Siraziev,
Vidare beskrivs den svenska polisen i inslaget som passiv och ängslig, och Malmö centrum kallas för "lilla Bagdad", vilket Kanal 1 motiverar med att ”en hel gata i Malmö centrum är full med affärer och kaféer med arabiska namn”.
”Alla som kan lämnar staden. På kvällarna försöker invånarna låta bli att gå ut. De glada värdarna har blivit sina gästers gisslan", är reportagets avslutande ord.
Gå till toppen