Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ministern måste kompromissa med miljösamvetet

Miljöminister Karolina Skog måste inte bara kompromissa i sakpolitiken, utan även med sitt eget miljösamvete. I nya jobbet åker hon mer flyg och bil. Och har mindre tid för grön shopping.

Karolina Skog köper helst svenskdesignade strumpbyxor som tillverkats i återvunnen nylon på ett hållbart sätt. Med miljövänliga kläder kan svensk konfektionsindustri ha en chans att hävda sig på nytt, tror hon. Hon får assistans på Åhléns av pressekreteraren Hanna Björnfors (till vänster).Bild: Linus Meyer
När Karolina Skog, 40 år, flyttade med maken och sonen till Stockholm i fjor förändrades vardagen drastiskt. Livet som minister skiljde sig mycket från det som kommunalråd i Malmö.
Det blev svårare att leva miljövänligt, vilket är extra frustrerande för en miljöpartist.
– Det finns två stora skillnader: jag har mindre kontroll över mina egna resor och mer tajt om tid, förklarar hon när vi träffas på miljö- och energidepartementet.
I Malmö cyklade hon till Stadshuset och var med i en bilpool. Nu får hon inte lov att åka kollektivt utan skjutsas i statsrådsbil av säkerhetsskäl.
Nu har jag köpt en hopfällbar cykel som jag kan ta med i bilen och in på kontoret. Då kan jag cykla hem ibland, och den är också bra för kortare resor inom stan.
Inom Sverige försöker hon alltid resa med tåg, men när det är möten i Bryssel och New York är hon hänvisad till flyg. Och familjen har köpt egen bil för att ta sig ut i naturen på helgerna.
– Men nu har jag köpt en hopfällbar cykel som jag kan ta med i bilen och in på kontoret. Då kan jag cykla hem ibland, och den är också bra för kortare resor inom stan.
Tidsbristen innebär att hon gör mindre medvetna val som konsument. I mataffären köper hon alltid ekologiska alternativ, men hon tycker det är svårare med kosmetika och hygienprodukter.
– Utbudet är enormt och skillnaderna stora, men informationen är inte helt lättillgänglig. Nu måste jag bara hitta något snabbt om jag har fem minuter över.
Privat klarar miljöminister Karolina Skog inte att leva lika miljövänligt som tidigare, men hon hoppas istället kunna fatta beslut med stor påverkan.Bild: Linus Meyer
Karolina Skog har alltid varit intresserad av kläder. Mamman var "syfröken" och förmedlade att det är viktigt med material och färgval. I nya rollen krävs en garderob som fungerar i olika formella sammanhang och förmedlar trovärdighet, förklarar hon.
– Kläder, frisyr och smink är en form av kommunikation. Jag vet att jag måste köpa färre plagg av bättre kvalitet, men här hamnar jag återigen i konflikt med tiden. Och jag är inte opåverkad av köphetsen, budskapen om att köpa nytt som sköljer över oss.
Man behöver inte längre välja mellan glamour och hållbarhet. Men jag saknar verkligen lyxloppisarna i Malmö där man bara får sälja kläder av hög kvalitet.
Tidigare handlade hon gärna secondhand. Nu gläds hon istället åt att allt fler varuhus, kedjor och klädmärken satsar på hållbara material, som lyocell och återvunnen polyester. Det gör det lättare att klä sig klimatsmart.
– Det är kul att se att det händer så mycket. Man behöver inte längre välja mellan glamour och hållbarhet, säger Karolina Skog när hon efter intervjun tar med oss in en sväng på Åhléns för att titta på det "gröna" utbudet.
– Men jag saknar verkligen lyxloppisarna i Malmö där man bara får sälja kläder av hög kvalitet.
Läs också Karolina Skogs 10 tips för en miljövänlig vardag
Miljöengagemanget väcktes redan på mellanstadiet i Åhus. Försurningen, skövlingen av regnskogen och pappersindustrins föroreningar var brännande frågor i Barnjournalen och Kamratposten.
"Jag saknar lyxloppisarna i Malmö. Där köpte jag min gröna jacka", säger Karolina Skog. Hon betonar att secondhandplagg är bättre för miljön än att köpa nytt, men ser positivt på att allt fler klädmärken använder hållbara material.Bild: Linus Meyer
Under gymnasietiden i Lund engagerade hon sig i miljörörelsen. På universitetet läste hon humanekologi och tog samtidigt steget in i politiken. Detta påverkade hennes livsstil.
– Jag försökte leva resurssnålt, konsumerade lite och reste utsläppsfritt. Vi pratade mycket om att inte handla av globala storföretag. Jag hade "Mudimumsguiden" som listade olika varumärken i min plånbok.
Under tio år var hon vegetarian.
– Men jag slarvade och åt mest pasta så jag mådde inte så bra av det.
När jag började gå igenom skåpen fick min självbild sig en törn. Hur hamnade alla de här sakerna i mitt hem? tänkte jag.
Studierna lärde henne att konsumtionen är avgörande för hur planeten och människor mår.
– Enligt WWF:s "Living planet report" är Sverige ett av de länder i världen där människor konsumerar mest råvaror. Det är kärnan i det miljöavtryck vi gör. Och vi ser flera konsumtionskurvor som går skarpt uppåt. Jämfört med på 1990-talet äter vi mycket mer kött, flyger mycket mer och köper mer textilier.
När hon skulle lämna hemmet i Malmö insåg hon hur mycket även hon shoppar.
– När jag började gå igenom skåpen fick min självbild sig en törn. Hur hamnade alla de här sakerna i mitt hem? tänkte jag. Det blev ett antal vändor till Myrorna, sopstationen och återbruk.
"Det finns inte längre någon särskild stil förknippad med hållbarhet", säger Karolina Skog, som tycker att miljövänligt producerade kläder kunde vara rätt trista för tio år sedan. Här får hon hjälp av sin pressekreterare Hanna Björnfors att leta fram några plagg tillverkade av lyocell i Åhléns sortiment.Bild: Linus Meyer
Som politiker har hon lärt sig ännu mer om miljöhot och möjliga lösningar, vilket också påverkat henne privat.
– Jag har den fantastiska förmånen att ha direkt tillgång till de främsta forskarna i världen. Vissa problem kan kännas överväldigande och svåra att hantera, men det är min uppgift att bryta ner det till handlingsplaner. Vi har redan lyckats lösa många riktigt stora miljöproblem.
Som ledare måste jag visa att jag hänger ihop och inte säger en sak och gör en annan. Men vi är inte perfekta människor och viktigast att fokusera på är vad vi uträttar.
Måste politiker leva som de lär?
– Politik är inte ett jobb utan ett uppdrag, och den ideologi jag står för är självklart kopplad till personliga värderingar. Som ledare måste jag visa att jag hänger ihop och inte säger en sak och gör en annan. Men vi är inte perfekta människor och viktigast att fokusera på är vad vi uträttar.
Hon gillar inte att komma med pekpinnar. Politikerna ska skapa regler och system som gör samhället hållbart, betonar hon.
– Som miljöminister ska jag göra det lätt att göra rätt.
Hur känns det att behöva kompromissa med det egna miljösamvetet?
– Jag gör så gott jag kan, men har istället möjlighet att påverka utvecklingen i Sverige och världen.
Miljöminister Karolina Skog letar inte röda utan gröna lappar på kläderna när hon shoppar. Även om överkonsumtion är det största problemet välkomnar hon att kläd- och textilindustrin har börjat ställa om mot mindre energi- och kemikalieanvändning samt återvunna och nedbrytbara material.Bild: Linus Meyer
FAKTA
Intresserad av hållbara kläder? Här finns mer information från Råd & Rön, hos Naturskyddsföreningen och Sveriges konsumenter.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen