Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Åldersuppskrivna flyktingar måste flytta direkt

Ensamkommande i Lund som skrivs upp i ålder och anses vuxna, förlorar omedelbart sitt boende och tvingas i många fall omgående lämna kommunen.
– Jag förstår inte varför Lund måste hantera frågan så hjärtlöst, säger Senida Eminagic, god man för en afghansk flyktingpojke som drabbats.

Ensamkommande flyktingbarn som skrivs upp i ålder behandlas olika i olika kommuner. I Lund förlorar de omedelbart sin plats på boendet för ensamkommande. Senida Eminagic är god man för en pojke som har skrivits upp i ålder.Bild: Ingemar D Kristiansen
Pojken Senida Eminagic är god man för har av Migrationsverket sktivits upp i ålder, från 16 till 18 år. Han fick då avslag på sin asylansökan. Och trots att han överklagar, tvingas han att lämna Lund.
Han har via sin advokat överklagat Migrationsverkets beslut. Men under överklagandetiden kan han inte stanna i Lund och fortsätta på Polhemskolan där han har gått sedan i höstas. Lunds kommun tillämpar praxisen att omgående säga upp platsen på hvb-hemmet för den som skrivs upp i ålder.
Lund vill inte längre betala, i stället övergår det ekonomiska ansvaret till Migrationsverket.
Pojken ska nu skickas till Eskilstuna där det finns en ledig plats på ett av deras boenden.
– Men han känner inte en människa i Eskilstuna. Han går i skola här, han har vänner här. Vad ska han göra i Eskilstuna? Han blir väldigt utsatt, säger Senida Eminagic.
– Värst är att han förlorar sin medicinska kontakt på Bup i Lund. Den är väldigt viktig för honom. Han mår inte psykiskt bra. Han tar regelbundet medicin.
Flyktingboende för ensamkommande barn.Bild: Jessica Gow/TT
Pojken fick flytta från boendet för ensamkommande i Lund samma dag som han fick besked om sin åldersuppskrivning.
– Men han vägrar lämna Lund. En familj har tillfälligt tagit sig an honom, men det är ytterst tillfälligt, säger Senida Eminagic.
Pojken togs häromdagen akut in på en psykiatrimottagning.
– Han mår mycket dåligt.
Kommuner tillämpar olika praxis. I vissa kommuner får man bo kvar under tiden överklagandeprocessen pågår. Då väljer kommunen att fortsätta betala för boendet.
– Lunds kommun hade kunnat att göra detsamma, om man hade velat. De allra flesta som skrivs upp i ålder överklagar, och i till exempel Malmö låter man då barnen bo kvar på sina boenden till överklagandeprocessen är klar, fortsätter Senida Eminagic.
De har till förvaltningsrätten överklagat beslutet att pojken måste lämna Lund.
– Tyvärr är utsikterna inte så goda eftersom Lund har rätt att göra som de gör. Men det vore en katastrof för pojken att komma till Eskilstuna i det skick han är.
Pojken har hela tiden stått fast vid att han är 16 år.
– Men Migrationsverket säger att han är 18 år. De gjorde ingen medicinsk bedömning, han har blivit utfrågad. Men han mådde väldigt dåligt vid den ena av de utfrågningarna, de fick avbryta, säger Senida Eminagic.
Peter Fransson (S) är ordförande i Lunds socialnämnd. Han bekräftar att Lund omgående säger upp platsen för ensamkommande som skrivs upp i ålder och bedöms vara vuxna.
– Det är förstås anmärkningsvärt att man gör olika i olika kommuner. Bakgrunden är att det inte finns några riktlinjer från socialstyrelsen att gå efter. Det är naturligtvis inte bra, säger Peter Fransson.
Hans bedömning är att frågan måste upp i Lunds kommunfullmäktige om praxis ska ändras. Det är inte en fråga för socialnämnden. Men frågan har inte aktualiserats och socialdemokraterna har inte för avsikt att göra det.
– Nej, det finns inte med som ett förslag, säger Peter Fransson.
Pojken har släktingar i Afghanistan, men han har ingen kontakt med dem. Han vet inte var de är.
– Han är äldsta barnet och det var hans morfar som skickade honom till Sverige. Han har berättat att hans pappa arbetade för regeringen och blev dödad av talibanerna. Huvudansvaret för familjen är då hans, den äldsta sonens, säger Senida Eminagic.
Läs alla artiklar om: Ensamkommande i Lund
Gå till toppen