Huvudledare

Ledare: Diplomatisk rysskyla drar sakta bort.

Margot Wallström (S) och Sergej Lavrov.Bild: Ivan Sekretarev
Relationen mellan Sverige och Ryssland är inte på topp, erkände den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i samband med tisdagens möte i Moskva med sin svenska motpart Margot Wallström (S).
Nej, hur skulle den kunna vara det efter Rysslands militära angrepp på Ukraina och olagliga annektering av halvön Krim, efter år av provokationer, påverkansoperationer, öppna och förtäckta hot, maktspråk och vapenskrammel?
Stämningen på måndagens presskonferens i Moskva var inte direkt hjärtlig. Ändå tycks den sedan tre år tillbaka frostiga stämningen mellan Sverige och Ryssland så sakteliga vara på väg att tina. Inte business as usual men i alla fall något som kan liknas vid en affärsmässig relation.
Det är när allt kommer omkring positivt. Det är bra att kunna tala med andra – även med Ryssland. Sverige behöver ha öppna diplomatiska kanaler till sin mäktiga granne.
Margot Wallström kallade samtalet med Lavrov "rakt och öppenhjärtigt". Men vad gäller Rysslands agerande mot Ukraina ligger den svenska linjen fast och kommer att ligga fast, betonade hon, och tillade att Sverige till fullo stödjer de åtgärder EU har vidtagit.
En självklar hållning – och viktig att tydligt deklarera.
Sanktionerna mot Ryssland från bland annat EU:s sida – och de ryska motsanktionerna – tär på den ryska ekonomin. Men enligt Lavrov växer intresset för att förbättra och stärka de bilaterala relationerna med Ryssland. Sverige och andra länder har nu enligt honom förstått att värderingarna hos de styrande i Kiev "inte är något att offra sina internationella intressen för".
Det är en bild som Ryssland gärna sprider och helt ogrundad är den inte. Sanktionerna kostar på för alla parter. Att isolera Ryssland har ett pris.
Lavrov beskrev för sin del överläggningarna som mycket bra. Det finns tydliga motsättningar i en rad frågor "men vi konstaterade att de här oenigheterna inte behöver störa oss".
Vad det nu handlar om är att gradvis normalisera de bilaterala relationerna, inte minst på det ekonomiska området. Omkring 350 svenska företag är verksamma i Ryssland och har stora investeringar där. För dessa företag är det viktigt med "förutsägbara regler och rättssäkerhet", betonade Wallström.
Det finns även ett svenskt intresse av att kunna samarbeta med Ryssland i forum för mellanstatligt samarbete som Arktiska rådet och Barentsrådet. Dessa strategiska områden minskar inte i betydelse med sina förekomster av olja, gas och andra naturresurser.
Intervjuad i DN inför resan till Moskva får Wallström frågan om hon betraktar Ryssland som ett säkerhetshot mot Sverige.
"Nej, det gör jag inte. Vi måste döma efter hur de agerar", säger Wallström.
Det är ett märkligt svar – inte minst med tanke just på hur Ryssland agerar
Om inte Ryssland är ett säkerhetshot – varför då återmilitarisera Gotland, varför allt tal om att stärka försvaret?
Att ha förbindelser med Moskva är bra. Att ha illusioner om Ryssland är ett misstag. Åtminstone så länge Vladimir Putin och kretsen kring honom styr och ställer i Kreml.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen