Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

EU täpper till i skattefusket

Ett efter ett täpps fuskhålen igen när EU strävar på i sin kamp mot skattefusket. Sveriges finansminister vill samtidigt få skatteutvandrare att fundera på vad de sysslar med.

Magdalena Andersson. Arkivbild.Bild: Joakim Goksör/TT
– Yes! Ett viktigt steg framåt. EU behöver stärka förtroendet hos medlemsländerna och visa att vi kan leverera saker som är bra för jobb och tillväxt i EU. Och en sak som är bra är ju att bekämpa skattefusk och skatteundandragande, säger Magdalena Andersson (S) sedan hon och hennes kollegor i Bryssel enats om sin syn på så kallade "hybrida missmatchningar mot tredjeländer".
I klartext handlar det om att täppa till ännu en möjlighet att skattefuska, där företag utnyttjar olika regler i olika länder för exempelvis avdrag och skattelättnader.
– De här hybriderna är ju ett sätt att helt undvika beskattning. Och det är inte bra för trovärdigheten och inte bra för konkurrensen för de företag som inte agerar på det sättet, säger Andersson.
De nya reglerna ska nu slutförhandlas med EU-parlamentet i hopp om att kunna införas senast från år 2020. Allt ingår i det omfattande arbete som görs internationellt under OECD:s ledning för att få bukt med skattefusk och otillbörlig skatteplanering.
Under året ska EU bland annat ta fram en lista på allehanda skatteparadis runt om i världen.
Samtidigt betonar Andersson vikten av att EU-länderna heller inte internt ägnar sig åt "skattekonkurrens".
Finansministern träffade i måndags sin portugisiske kollega för att markera sitt missnöje över skattefriheten för utflyttade svenskar med höga tjänstepensioner.
– Jag tog upp vilka problem som vi ser i Sverige med det här och den upprördhet som finns hos många svenska medborgare över att man helt kan undgå att betala skatt på sin tjänstepension, säger Andersson, som tycker att vissa utvandrare bör ta sig en rejäl funderare.
– Om man flyttar till Portugal bara för att man vill undvika skatt då tycker jag att man ska se sig i spegeln och fundera om man kan stå för det beslutet. Det handlar ofta om personer som haft en hög inkomst, men vars barn har gått i skolan och som själva har använt svensk sjukvård och kanske också funderar på att flytta tillbaka till Sverige när man blir riktigt gammal, säger finansministern i Bryssel.
Gå till toppen